علائم سرطان دهان
دهان و دندان

علائم سرطان دهان

سرطان دهان

سرطانی که در قسمت داخلی دهان ایجاد می‌شود، گاهی سرطان دهان یا سرطان حفره دهان نامیده می‌شود. در ادامه با علائم سرطان دهان را بررسی می‌کنیم.

سرطان دهان بر روی هر قسمت از دهان یا حفره دهان تأثیر میگذارد که شامل موارد زیر است:

  • لب‌ها
  • بافتی که روی لب‌ها و گونه‌ها خط می‌زند
  • دندان
  • دو سوم جلوی زبان (یک سوم پشت زبان یا پایه، بخشی از حلق یا حلق در نظر گرفته می‌شود.)
  • لثه
  • ناحیه دهان در زیر زبان ، کف نامیده می شود
  • سقف دهان

سرطان دهان یکی از چندین نوع سرطان است که در گروهی به نام سرطان‌های سر و گردن قرار می‌گیرد. سرطان دهان و سایر سرطان‌های سر و گردن اغلب به طور مشابه درمان می‌شوند.

چه زمانی باید نگران برجستگی، زخم یا تورم در دهان خود باشید؟

سلول‌های مسطحی که سطح دهان، زبان و لب را می‌پوشاند سلول‌های سنگفرشی نامیده می‌شوند. بیشتر سرطان‌های دهان در این سلول‌ها شروع می‌شوند. وصله‌ای روی زبان، لثه‌ها، لوزه‌ها یا پوشش دهان می‌تواند نشانه مشکلات باشد.

یک لکه سفید یا قرمز در داخل دهان یا روی لب ممکن است نشانه بالقوه کارسینوم سلول سنگفرشی باشد.

طیف گسترده‌ای در شکل و احساس سرطان دهان وجود دارد. ممکن است پوست ضخیم‌تر یا دارای گره باشد، یا زخم یا فرسایش مداوم وجود داشته باشد. آنچه مهم است توجه شود ماهیت مداوم این ناهنجاری‌ها است. ضایعات غیرسرطانی در عرض چند هفته برطرف می‌شوند.

علت سرطان دهان

سرطان‌های دهان هنگامی ایجاد می‌شوند که سلول‌های لب یا دهان تغییراتی (جهش) در DNA آنها ایجاد می‌کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل‌هایی است که به سلول می‌گوید چه کاری باید انجام دهد. تغییرات جهش‌ها به سلول‌ها می‌گوید که وقتی سلول‌های سالم می‌میرند، رشد و تقسیم را ادامه دهند. انباشته شدن سلول‌های غیرطبیعی دهان می‌تواند تومور ایجاد کند. با گذشت زمان ممکن است به داخل دهان و به مناطق دیگر سر و گردن یا سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد.

سرطان‌های دهان معمولاً از سلول‌های تخت و نازک (سلولهای سنگفرشی) شروع می‌شوند که لب‌ها و قسمت داخلی دهان را پوشانده‌اند. بیشتر سرطان‌های دهان، کارسینوم سلول سنگفرشی هستند.

مشخص نیست که چه عواملی باعث جهش در سلول‌های سنگفرشی می‌شود که منجر به سرطان دهان می‌شود. اما پزشکان عواملی را شناسایی کرده‌اند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد.

تکه‌های قرمز و سفید در دهان

مخلوطی از لکه‌های قرمز و سفید در دهان، که اریترولوکوپلاکیا نامیده می‌شود. رشد غیر طبیعی سلول است که احتمال سرطانی شدن آن بیشتر است. اگر تکه‌های قرمز و سفید بیش از دو هفته طول کشید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. در مراحل اولیه، سرطان دهان ممکن است بدون درد باشد.

تکه‌های قرمز

لکه‌های قرمز روشن در دهان که به نظر می‌رسد کاملاً نرم است، اریتروپلاکیا نامیده می‌شود. این لکه‌ها اغلب پیش سرطانی هستند.

در 75 تا 90 درصد موارد منبع معتبر، اریتروپلاکی سرطانی است، بنابراین هیچ لکه واضح و رنگی را در دهان خود نادیده نگیرید. اگر اریتروپلاکی دارید، دندانپزشک از این سلول‌ها نمونه برداری می‌کند.

تکه‌های سفید

یک لکه سفید یا مایل به خاکستری در داخل دهان یا روی لب‌ها لکوپلاکی یا کراتوز نامیده می‌شود. یک ماده تحریک کننده مانند دندان خشن، دندان مصنوعی شکسته یا تنباکو می‌تواند باعث رشد بیش از حد سلول شده و این تکه‌ها را تولید کند.

عادت جویدن قسمت داخلی گونه یا لب‌ها نیز می‌تواند منجر به لکوپلاکی شود. قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زا نیز می‌تواند باعث ایجاد این تکه‌ها شود.

این وصله‌ها نشان دهنده غیرطبیعی بودن بافت و بدخیمی است. با این حال، در بیشتر موارد خوش خیم خواهد بود. وصله‌ها ممکن است ناهموار و سخت باشند و تراشیدن آنها دشوار باشد. لکوپلاکیا به طور کلی در طی چند هفته یا ماه به آرامی ایجاد می‌شود.

زخم‌های زبان

ممکن است اریتروپلاکیا را در هر جایی از دهان خود مشاهده کنید، اما بیشتر در کف دهان زیر زبان یا لثه‌های پشت دندان‌های پشت رخ می‌دهد.

دهان خود را هر ماه یک بار با دقت بررسی کنید تا علائم غیرطبیعی را مشاهده کنید. در زیر نور شدید از آینه بزرگنمایی استفاده کنید تا منظره‌ای واضح بدست آورید.

با انگشتان تمیز زبان خود را به آرامی بیرون آورده و از زیر بازرسی کنید. به کناره‌های زبان و قسمت داخلی گونه‌های خود نگاه کنید و لب‌ها را از داخل و خارج بررسی کنید.

زخم‌های پوستی

زخم‌های پوستی دردناک است، اما خطرناک نیست. بدانید که چگونه یک زخم شانکر را از یک چیز جدی تر تشخیص دهید. زخم‌هایی که در دهان ایجاد می‌شوند اغلب قبل از اینکه دیده شوند می‌سوزند، نیش می‌زنند یا سوزن سوزن می‌شوند. در مراحل اولیه، سرطان دهان به ندرت درد ایجاد می‌کند. رشد غیرطبیعی سلول معمولاً به صورت تکه‌های مسطح ظاهر می‌شود.

زخم شانکر مانند زخم است که معمولاً در مرکز آن افسردگی دارد. وسط زخم شانکر ممکن است سفید، خاکستری یا زرد به نظر برسد و لبه‌های زخم قرمز باشد.

زخم‌های پوستی اغلب دردناک هستند، اما بدخیم نیستند. این بدان معنی است که آن‌ها سرطانی نمی‌شوند. زخم‌های چرمی معمولاً طی دو هفته بهبود می‌یابند، بنابراین هرگونه زخم، توده یا لکه در دهان که طولانی‌تر باشد نیاز به ارزیابی حرفه‌ای دارد.

مراجعه منظم به دندانپزشک

معاینه منظم دندانپزشکی دو بار در سال ابزاری مهم برای غربالگری سرطان است. این ویزیت‌ها به دندانپزشک این فرصت را می‌دهد که علائم سرطان دهان را در مراحل اولیه تشخیص دهد. درمان به موقع احتمال بدخیمی سلول‌های پیش سرطانی را کاهش می‌دهد.

همچنین می‌توانید با جلوگیری از دخانیات ، از جمله سیگار، خطر ابتلا به سرطان دهان را کاهش دهید، که همه به سرطان دهان متصل شده‌اند.

شایع‌ترین علائم سرطان دهان عبارتند از:

  • زخم‌های دهانی زخم که طی چند هفته بهبود نمی‌یابند.
  • توده‌های مداوم و نامفهوم دهان که از بین نمی‌روند.
  • توده‌هایی غیر قابل توضیح و مداوم در غدد لنفاوی گردن که از بین نمی‌روند.
  • استفاده از تنباکو از هر نوع، از جمله سیگار، سیگار برگ، تنباکو جویدنی و..
  • قرار گرفتن بیش از حد در معرض خورشید
  • ویروسی منتقله از راه جنسی به نام ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
  • سیستم ایمنی ضعیف

سرطان دهان می‌تواند در بیشتر قسمت‌های دهان، از جمله لب‌ها، لثه‌ها و گهگاه گلو ایجاد شود.

علائم دیگر که بهتر است به پزشک مراجعه کنید

  • درد یا مشکل در بلع (دیسفاژی)
  • تغییر در صدا یا مشکلات گفتاری
  • لاغری ناخواسته
  • خونریزی یا بی‌حسی در دهان
  • 1 یا چند دندان که بدون هیچ دلیل مشخصی شل می‌شوند، یا کشیدن دندان که پس از برداشتن درد دندان خوب نمی‌شود.
  • مشکل در حرکت دادن فک
  • لکه‌های قرمز یا سفید روی مخاط دهان. این موارد شایع است و بندرت نشانه سرطان است، اما گاهی اوقات می‌تواند به سرطان تبدیل شود.

بسیاری از علائم شایع ممکن است به علت شرایط کمتر جدی مانند عفونت ایجاد شود.

با این حال، توصیه می شود در صورت طولانی شدن علائم بیش از 3 هفته به پزشک عمومی یا دندانپزشک مراجعه کنید. اگر مرتباً مشروب می‌خورید یا سیگار می‌کشید، به دنبال مشاوره پزشکی بسیار مهم است.

معاینات دندانپزشکی

سرطان دهان در طی مرحله اولیه خود اغلب علائم قابل توجهی ایجاد نمی‌کند. به همین دلیل انجام معاینات منظم دندانپزشکی خصوصاً در صورت سیگار کشیدن، زیاد نوشیدن نوشیدنی‌های الکلی از اهمیت برخوردار است. دندانپزشک ممکن است در معاینه بتواند سرطان دهان را تشخیص دهد.

شما باید حداقل هر سال یک معاینه دندانپزشکی انجام دهید. در صورت داشتن سابقه پوسیدگی دندان یا بیماری لثه، ممکن است معاینه مکرر انجام شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :