بیماری اوتیف میانی
شنوایی

بیماری اوتیف میانی

اوتیف میانی

اوتیف میانی گروهی از بیماری‌های التهابی گوش میانی است. یکی از دو نوع اصلی اوتیت میانی، حاد (AOM) است. عفونت سریع پخش می‌شود و معمولاً با گوش درد ظاهر می‌شود. علائم بیماری اوتیف میانی در کودکان خردسال شامل کاهش اشتها، تب، افزایش گریه و کم خوابی می‌باشد. نوع اصلی دیگر اوتیت میانی همراه با افیوژن (OME) است، که معمولاً با علائمی همراه نیست.

اوتیت میانی مزمن شفاف (CSOM) التهاب گوش میانی است که منجر به ترشح بیش از سه ماه از گوش می‌شود. ممکن است عارضه اوتیت میانی حاد باشد. درد بندرت وجود دارد. هر سه نوع اوتیت میانی ممکن است با کاهش شنوایی مرتبط باشد. کاهش شنوایی در افیوژن، به دلیل ماهیت مزمن آن، ممکن است بر توانایی یادگیری کودک تأثیر بگذارد.

علت اوتیت میانی حاد

علت AOM مربوط به آناتومی و عملکرد ایمنی در دوران کودکی است. این بیماری بیشتر در بین افراد بومی و کسانی که شکاف کام و سندرم داون دارند رخ می‌دهد. OME اغلب به دنبال AOM اتفاق می‌افتد. ممکن است مربوط به عفونت‌های ویروسی تنفسی، مواد تحریک کننده مانند سیگار یا آلرژی باشد. نگاه به لاله گوش برای تشخیص صحیح مهم است. علائم AOM شامل برآمدگی یا عدم حرکت غشای تمپان است. ترشحات جدید که به اوتیت خارجی ارتباط ندارند نیز نشانگر تشخیص است.

تعدادی از اقدامات خطر ابتلا به اوتیت را از جمله واکسیناسیون پنوموکوک و آنفلوانزا، شیردهی و جلوگیری از دود توتون کاهش می‌دهد. استفاده از داروهای ضد درد برای AOM مهم است. این ممکن است شامل پاراستامول (استامینوفن)، ایبوپروفن، قطره گوش بنزوکائین یا مواد افیونی باشد. در AOM، آنتی بیوتیک‌ها ممکن است سرعت بهبودی را افزایش دهند اما ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. آنتی بیوتیک‌ها اغلب در افرادی که بیماری شدید دارند یا کمتر از دو سال دارند توصیه نمی‌شود. در کسانی که شدت بیماری کمتر است توصیه می‌شود.

در افراد مبتلا به عفونت‌های مکرر، لوله‌های تمپانوستومی ممکن است عود را کاهش دهد. در کودکان مبتلا به اوتیت میانی با آنتی بیوتیک‌های افیوژن ممکن است باعث کاهش علائم شود. ممکن است عوارضی همچون اسهال، استفراغ و جوش‌های پوستی شود.

اوتیت میانی حاد

شایع‌ترین باکتری جدا شده از گوش میانی در AOM استرپتوکوک پنومونیه، آنفلوانزا، و استافیلوکوکوس اورئوس است.

AOM در نوزادان شیرده بسیار کمتر از نوزادانی است که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، و بیشترین محافظت مربوط به شیردهی انحصاری با شیر مادر (بدون استفاده از شیر خشک) برای شش ماه اول زندگی است. مدت زمان طولانی‌تر شیردهی با اثر محافظتی طولانی‌تر ارتباط دارد.

اوتیت میانی همراه با افیوژن

بیماری اوتیف میانی با افیوژن (OME)، همچنین به عنوان اوتیت میانی سروز (SOM) یا اوتیت میانی ترشحی (SOM) شناخته می‌شود و به طور عامیانه گوش چسب نامیده می‌شود. تجمع مایعات که می‌تواند در گوش میانی و ماستوئید ایجاد شود. سلول‌های هوا به دلیل فشار منفی تولید شده توسط اختلال عملکرد لوله استاش. این می‌تواند با عفونت ویروسی تنفسی فوقانی (URI) یا عفونت باکتریایی مانند اوتیت میانی همراه باشد. افیوژن در ایجاد اختلال در انتقال ارتعاشات استخوان‌های گوش میانی به مجتمع عصبی وستیبولوکوکلئار که توسط امواج صوتی ایجاد می‌شود، ایجاد می‌کند.

OME در اوایل با تغذیه نوزادان در حالت خوابیده، سیگار کشیدن والدین، ​​کمبود یا شیردهی طولانی مدت، به ویژه کودکانی که تعداد خواهر و برادر زیادی دارد، همراه است. از کودکان این عوامل خطر بروز و مدت زمان OME را در طی دو سال اول زندگی افزایش می‌دهد.

اوتیت میانی چسبنده

بیماری اوتیف میانی چسبنده هنگامی اتفاق می‌افتد که یک درام گوش نازک جمع شده به فضای گوش میانی مکیده شده و (به عنوان مثال چسبنده) به سایر استخوان‌های گوش میانی گیر می‌کند.

اوتیت میانی مزمن چرکی

بیماری اوتیف میانی چرکی مزمن (CSOM) یک التهاب مزمن گوش میانی و حفره ماستوئید است. با ترشح از گوش میانی از طریق غشای تمپان سوراخ شده برای حداقل 6 هفته مشخص می‌شود. CSOM به دنبال عفونت دستگاه تنفسی فوقانی رخ می‌دهد که منجر به اوتیت میانی حاد شده است. این به یک واکنش التهابی طولانی مدت منجر می‌شود که باعث زخم و سوراخ گوش میانی می‌شود.

گوش میانی با تشکیل پولیپ سعی در رفع این زخم دارد. این می‌تواند منجر به افزایش ترشحات و عدم توقف التهاب و ایجاد CSOM شود که اغلب با کلستئاتوم نیز همراه است. ممکن است چرک کافی وجود داشته باشد که به سمت خارج گوش تخلیه شود. ممکن است چرک آنقدر کم باشد که فقط در معاینه با اتوسکوپ یا میکروسکوپ دو چشمی دیده شود.

کم شنوایی اغلب این بیماری را همراهی می‌کند. افراد در صورت ابتلا به عملکرد ناخوشایند لوله استاش، سابقه چندین قسمت از اوتیت مدیای حاد، زندگی در شرایط شلوغ و حضور در مراکز مراقبت‌های ویژه کودکان، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به CSOM قرار دارند. کسانی که دچار ناهنجاری‌های جمجمه و صورت مانند شکاف کام و سندرم داون و میکروسفالی هستند در معرض خطر بیشتری هستند.

براساس سازمان بهداشت جهانی، CSOM دلیل اصلی کاهش شنوایی در کودکان است. بزرگسالان با دوره‌های مكرر CSOM بیشتر در معرض كاهش شنوایی رسانا و حسی عصبی دائمی هستند.

تارخچه بیماری اوتیف میانی

AOM در سراسر جهان سالانه حدود 11٪ افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد (حدود 325 تا 710 میلیون مورد). در نیمی از موارد کودکان کمتر از پنج سال وجود دارد و بیشتر در مردان است. از مبتلایان به حدود 4/8 درصد یا 31 میلیون نفر مبتلا به اوتیت میانی مزمن خیز هستند. تعداد کل افراد مبتلا به CSOM در حدود 65-330 میلیون نفر تخمین زده شده است. قبل از ده سالگی OME در بعضی مواقع حدود 80٪ کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد. اوتیت میانی در سال 2015 منجر به 3200 مرگ شد – در حالی که در سال 1990 از 4900 مرگ کمتر بود.

علائم بیماری اوتیف میانی

علامت اصلی اوتیت حاد گوش درد است. علائم احتمالی دیگر شامل تب، کاهش شنوایی در طی دوره‌های بیماری، حساسیت به لمس پوست بالای گوش، ترشح چرکی از گوش، تحریک پذیری و اسهال (در نوزادان) است. از آنجا که یک قسمت از اوتیت میانی معمولاً توسط عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (URTI) رسوب می‌کند، اغلب علائم همراه آن مانند سرفه و ترشحات بینی وجود دارد.

علت اصلی همه اشکال اوتیت میانی، اختلال در عملکرد لوله استاش است. این معمولاً به دلیل التهاب غشای مخاطی در نازوفارنکس است که می‌تواند در اثر عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی (URTI)، استرپتوکوک گلو یا احتمالاً در اثر آلرژی ایجاد شود.

ترشح از گوش می‌تواند به دلیل اوتیت میانی حاد همراه با سوراخ شدن لاله گوش، اوتیت میانی مزمن شیاف، اوتروه لوله تمپانوستومی یا اوتیت حاد خارجی باشد. تروما، مانند شکستگی جمجمه باسیلار، به دلیل تخلیه نخاعی مغزی از مغز و پوشش آن (مننژ) می‌تواند منجر به اتوره مایع مغزی نخاعی (تخلیه CSF از گوش) شود.

با ریفلاکس یا تجمع ترشحات ناخواسته از نازوفارنکس به فضای گوش میانی استریل که معمولاً استریل است. مایع ممکن است توسط باکتری آلوده شود. ویروس عامل عفونت اولیه تنفسی فوقانی را می‌توان به عنوان عامل بیماری زایی عامل عفونت تشخیص داد.

نحوه تشخیص بیماری

  • سوراخ شدن غشای تمپان راست در نتیجه یک اوتیت میانی حاد شدید قبلی
  • از آنجا که علائم معمولی آن با شرایط دیگر مانند اوتیت حاد خارجی همپوشانی دارد، علائم به تنهایی برای پیش بینی وجود اوتیت میانی حاد کافی نیستند. باید با تجسم غشای تمپان تکمیل شود. معاینات ممکن است از یک اتوسکوپ پنوماتیک با یک لامپ لاستیکی متصل شده برای ارزیابی تحرک غشای تمپان استفاده کنند. روش‌های دیگر برای تشخیص اوتیت میانی با تمپانومتری، بازتاب سنجی یا آزمایش شنوایی است.
  • در مواردی که با کاهش شنوایی همراه با تب بالا همره است می‌توان از سنجش شنوایی سنجی، تمپانوگرام، CT استخوان گیجگاهی و MRI برای ارزیابی عوارض مرتبط مانند افیوژن ماستوئید، تشکیل آبسه زیر پریوست، تخریب استخوان، ترومبوز وریدی یا مننژیت استفاده کرد.
  • بیماری اوتیف میانی حاد در کودکان، به برآمدگی متوسط ​​تا شدید غشای تمپان یا شروع مجدد اوتوره (تخلیه) به دلیل اوتیت خارجی نیست. همچنین، تشخیص ممکن است در کودکانی که برآمدگی خفیف درام گوش و شروع اخیر درد گوش (کمتر از 48 ساعت) یا اریتم شدید (قرمزی) درام گوش دارند.
  • با این حال، گاهی اوقات حتی معاینه لاله گوش نیز ممکن است تشخیص را تأیید کند، به خصوص اگر کانال کوچک باشد. اگر موم در مجرای گوش نمای واضحی از لاله گوش را پنهان کند، باید آن را با استفاده از کورت سرطانی بلانت یا حلقه سیم برداشته شود. همچنین گریه کودک خردسال ناراحت باعث می‌شود که لاله گوش به دلیل اتساع رگ‌های خونی کوچک روی آن ملتهب شده و از قرمزی مرتبط با اوتیت مدیا تقلید کند.

عوامل خطرساز

  • اوتیت ویروسی ممکن است منجر به تاول در قسمت خارجی غشای تمپان شود که به آن میرینگیت بولوز گفته می‌شود.
  • عوامل خطرساز مانند تغییر فصل، استعداد آلرژی از عوامل تعیین کننده اوتیت میانی می‌باشد. اوتیت میانی عودکننده و تراوش مداوم گوش میانی (MEE) شناخته شده‌اند. سابقه عود، قرار گرفتن در معرض محیط دود تنباکو،  عدم شیردهی همگی با افزایش خطر توسعه، عود و MEE مداوم همراه بوده است. استفاده از پستانک با قسمت‌های مکرر AOM همراه بوده است.
  • آنتی بیوتیک‌های طولانی مدت، اگرچه میزان عفونت را در طول درمان کاهش می‌دهند، اما تأثیر ناشناخته‌ای بر نتایج طولانی مدت مانند کاهش شنوایی دارد.  این روش پیشگیری با ظهور باکتری‌های اوتیک مقاوم در برابر آنتی بیوتیک همراه است. بنابراین توصیه نمی‌شوند.
  • شواهد متوسطی وجود دارد که نشان می‌دهد جایگزین قند زایلیتول می‌تواند میزان عفونت را در افرادی که به مهد کودک می‌روند کاهش دهد.
  • شواهد از مکمل روی به عنوان تلاشی برای کاهش میزان اوتیت پشتیبانی نمی‌کند، مگر اینکه در افرادی که دچار سو تغذیه شدید مانند ماراسموس هستند.

درمان اوتیف میانی در کودکان

مسکن‌های خوراکی و موضعی برای درمان درد ناشی از اوتیت میانی موثر هستند. عوامل خوراکی شامل ایبوپروفن، پاراستامول (استامینوفن) و مواد افیونی است. شواهد موجود در مورد ترکیب بیش از عوامل منفی وجود دارد. عوامل موضعی اثبات شده شامل قطره گوش آنتی پیرین و بنزوکائین است.  داروهای ضد احتقان و آنتی هیستامین، چه از راه بینی و چه از راه خوراکی، به دلیل کمبود سود و نگرانی در مورد عوارض جانبی توصیه نمی‌شوند. نیمی از موارد گوش درد در کودکان بدون درمان در سه روز برطرف می‌شود. ممکن است 90٪ در هفت یا هشت روز برطرف می‌شوند. استفاده از استروئیدها توسط شواهد مربوط به اوتیت مدیای حاد پشتیبانی نمی‌شود.

بیشتر کودکان بالای 6 ماه که مبتلا به بیماری اوتیف میانی حاد هستند از درمان با آنتی بیوتیک بهره‌مند نمی‌شوند. در صورت استفاده از آنتی بیوتیک، به طور کلی یک آنتی بیوتیک با طیف باریک مانند آموکسی سیلین توصیه می‌شود، زیرا ممکن است آنتی بیوتیک‌های با طیف گسترده با عوارض جانبی بیشتری همراه باشند. مصرف آموکسی سیلین یک بار در روز ممکن است به اندازه دو بار یا سه بار در روز موثر باشد. در حالی که کمتر از 7 روز آنتی بیوتیک عوارض جانبی کمتری دارد. نظر می‌رسد بیش از هفت روز موثرتر است. اگر بعد از 2-3 روز درمان بهبودی حاصل نشود، ممکن است تغییری در درمان در نظر گرفته شود. به نظر می‌رسد آزیترومایسین نسبت به آموکسی سیلین با دوز بالا یا آموکسی سیلین / کلاولانات عوارض جانبی کمتری دارد.

لوله تیمپانوستومی

لوله‌های تیمپانوستومی که به آنها گرومت نیز گفته می‌شود. با سه یا چند قسمت از اوتیت میانی حاد در 6 ماه یا چهار یا بیشتر در یک سال، با حداقل یک دوره یا بیشتر توصیه می‌شود. شواهدی موقت وجود دارد که نشان می‌دهد کودکان مبتلا به اوتیت مدیای حاد مکرر (AOM) که لوله دریافت می‌کنند، در تعداد قسمت‌های بعدی AOM (در حدود یک قسمت کمتر در شش ماه و در 12 ماه پس از قرار دادن لوله‌ها)، بهبودی کمتری دارند. شواهد تأثیری در شنوایی طولانی مدت یا رشد زبان را تأیید نمی‌کند. یک عارضه شایع در داشتن لوله تمپانوستومی، ترشح از گوش است.

از آنتی بیوتیک‌های خوراکی نباید برای درمان ورم دهانه لوله تمپانوستومی حاد بدون عارضه استفاده شود. آن‌ها برای باکتری‌های عامل این بیماری کافی نیستند و دارای عوارض جانبی از جمله افزایش خطر عفونت فرصت طلب هستند. در مقابل، قطرات گوش موضعی آنتی بیوتیکی مفید است.

اوتیت میانی همراه با افیوژن

تصمیم برای درمان معمولاً پس از ترکیبی از معاینه فیزیکی و تشخیص آزمایشگاه، با آزمایشات اضافی شامل شنوایی سنجی، تمپانوگرام، CT استخوان گیجگاهی و MRI انجام می‌شود.  ضد احتقان‌ها، گلوكوكورتيكوئيدها، و آنتي بيوتيك‌هاي موضعي عموماً به عنوان درمان علل غير عفوني يا سريع افيوژن ماستوئيدي موثر نيستند. علاوه بر این، استفاده از آنتی هیستامین‌ها و ضد احتقان‌ها در کودکان مبتلا به OME توصیه می‌شود. افرادی که اختلال شنوایی قابل توجهی ندارند، می‌توان خود به خود یا با اقدامات محافظه کارانه‌تری فیوژن را برطرف کرد. در موارد شدیدتر، می‌توان لوله‌های تمپانوستومی را وارد کرد. آدنوئیدکتومی کمکی، مربوط به تفکیک گوش میانی در کودکان مبتلا به OME است، بهبودی قابل توجهی نشان می‌دهد.

داروی مکمل و جایگزین برای اوتیت میانی با افیوژن توصیه نمی‌شود زیرا هیچ مدرکی در مورد فایده وجود ندارد.  ثابت نشده است که درمان‌های هومیوپاتی برای اوتیت میانی حاد در یک مطالعه با کودکان موثر است. یک روش دستکاری استئوپاتیک به نام روش Galbreath در یک کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی ارزیابی شد. یک بازبینی نتیجه گیری کرد که امیدوار کننده است.

اوتیت میانی مزمن چرکی

آنتی بیوتیک‌های موضعی از سال 2020 عملکرد نامطلوبی دارند. برخی شواهد نشان می‌دهد که آنتی بیوتیک‌های موضعی ممکن است به تنهایی یا با آنتی بیوتیک‌های خوراکی مفید باشند. ضد عفونی کننده‌ها اثر نامشخصی دارند. آنتی بیوتیک‌های موضعی (کینولون‌ها) احتمالاً در رفع ترشحات گوش بهتر از داروهای ضد عفونی کننده هستند.

پارگی غشا

در موارد شدید یا درمان نشده، ممكن است غشای تمپان سوراخ شود و اجازه دهد چرك در فضای گوش میانی به مجرای گوش تخلیه شود. اگر مقدار کافی وجود داشته باشد، ممکن است این زهکشی آشکار باشد. حتی اگر سوراخ شدن غشای تمپان یک روند بسیار دردناک و آسیب زا را نشان ‌دهد. تقریباً همیشه با تسکین چشمگیر فشار و درد همراه است. در یک مورد ساده از اوتیت میانی حاد در یک فرد سالم دیگر، سیستم دفاعی بدن احتمالاً عفونت را برطرف می‌کند و طبل گوش تقریباً همیشه بهبود می‌یابد. یک گزینه برای اوتیت میانی حاد شدید که در آن مسکن درد گوش را کنترل نمی‌کند، انجام تمپانوسنتز است. به عنوان مثال، آسپیراسیون سوزن از طریق غشای تمپان برای تسکین درد گوش و شناسایی ارگانیسم‌های سازنده.

از دست دادن شنوایی

كودكان مبتلا به دوره‌های مكرر اوتیت مدیای حاد و كودكان مبتلا به اوتیت مدیای مبتلا به اوتیت میانی افیوژن یا اوتیت شكی مزمن در معرض خطر بیشتری برای كاهش شنوایی رسانا و حسی عصبی قرار دارند. در سطح جهان تقریباً 141 میلیون نفر به دلیل اوتیت میانی (2.1٪ از جمعیت) کم شنوایی دارند. این در مردان (3/2 درصد) بیشتر از بانوان (8/1 درصد) است.

این کاهش شنوایی عمدتا به دلیل مایع در گوش میانی یا پارگی غشای تمپان است. مدت زمان طولانی اوتیت میانی با عوارض استخوان همراه است و همراه با سوراخ مداوم غشای تمپان، به شدت بیماری و کاهش شنوایی کمک می‌کند. هنگامی که کلستئاتوم یا بافت گرانولاسیون در گوش میانی وجود داشته باشد، درجه کاهش شنوایی و تخریب استخوان حتی بیشتر است.

نتیجه گیری

دوره‌های کاهش شنوایی رساننده از بیماری اوتیف میانی ممکن است تأثیر مخربی بر رشد گفتار در کودکان داشته باشد. برخی مطالعات اوتیت میانی را با مشکلات یادگیری، اختلالات توجه و مشکلات سازگاری اجتماعی مرتبط دانسته‌اند.  علاوه بر این، نشان داده شده است که بیماران مبتلا به اوتیت میانی در مقایسه با افراد با شنوایی طبیعی، اختلالات مرتبط با افسردگی/ اضطراب بیشتری دارند. پس از برطرف شدن عفونت‌ها و بازگشت آستانه شنوایی به حالت عادی، اوتیت میانی دوران کودکی ممکن است آسیب جزئی و جبران ناپذیری به گوش میانی و حلزون گوش وارد کند. تحقیقات بیشتری در مورد اهمیت غربالگری کلیه کودکان زیر 4 سال برای اوتیت میانی مبتلا به افیوژن باید انجام شود.

اوتیت حاد در دوران کودکی بسیار شایع است. این شایع‌ترین شرایطی است که مراقبت‌های پزشکی در آن برای کودکان زیر پنج سال در آمریکا انجام می‌شود.  اوتیت میانی حاد هر ساله 11٪ افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد (709 میلیون مورد) که نیمی از آن‌ها در افراد زیر پنج سال اتفاق می‌افتد. اوتیت مدیای پیش بینی کننده مزمن حدود 5٪ یا 31 میلیون مورد از این موارد را تحت تأثیر قرار می‌دهد که 22.6٪ موارد سالانه زیر سن پنج سال اتفاق می‌افتد.

برای تأیید تشخیص، ریزش گوش میانی و التهاب لاله گوش باید مشخص شود. نشانه‌های این موارد پر بودن، برآمدگی، قرمزی لاله گوش است. تلاش برای تمایز بین اوتیت میانی حاد و اوتیت میانی با افیوژن (OME) مهم است. آنتی بیوتیک برای OME توصیه نمی‌شود. گفته شده است که برآمدگی غشای تمپان بهترین نشانه برای تمایز AOM از OME است، با برآمدگی غشا که به جای OME  ،AOM را نشان می‌دهد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :