کرون روده
بیماری کرون روده نوعی بیماری التهابی روده (IBD) است. این باعث التهاب دستگاه گوارش میشود که میتواند منجر به درد شکم، اسهال شدید، خستگی، کاهش وزن و سوء تغذیه شود.
التهاب ناشی از بیماری کرون میتواند مناطق مختلف دستگاه گوارش را در افراد مختلف درگیر کند. این التهاب اغلب به لایههای عمیق روده گسترش مییابد.
بیماری کرون میتواند دردناک و ناتوان کننده باشد و گاهی ممکن است منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شود.
گرچه هیچ درمانی شناخته شده برای بیماری کرون وجود ندارد، اما درمانها میتوانند علائم و نشانههای آن را تا حد زیادی کاهش دهند و حتی بهبود و التهاب طولانی مدت را ایجاد کنند. با درمان، بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون قادر به عملکرد صحیح هستند.
علت بیماری کرون روده
علت دقیق بیماری التهابی روده ناشناخته مانده است. پیش از این، رژیم غذایی و استرس مشکوک بود، اما اکنون پزشکان میدانند که این عوامل ممکن است تشدید شوند اما دلیل IBD نیستند.
یکی از دلایل احتمالی آن نقص در عملکرد سیستم ایمنی بدن است. وقتی سیستم ایمنی بدن تلاش میکند با ویروس یا باکتری مهاجم مقابله کند، یک واکنش ایمنی غیرطبیعی باعث میشود که سیستم ایمنی بدن به سلولهای دستگاه گوارش نیز حمله کند. به نظر میرسد وراثت نیز در این امر نقش دارد که IBD در افرادی که اعضای خانوادهشان به این بیماری مبتلا هستند بیشتر دیده میشود. با این حال، بیشتر افراد مبتلا به IBD سابقه خانوادگی را ندارند.
علائم بیماری کرون روده
در بیماری کرون، هر بخشی از روده کوچک یا بزرگ ممکن است درگیر شود، و ممکن است مداوم باشد یا چندین بخش را درگیر کند. در برخی افراد، این بیماری محدود به روده بزرگ است که بخشی از روده بزرگ است.
علائم و نشانههای بیماری کرون میتواند از خفیف تا شدید باشد. آنها معمولاً به تدریج ایجاد میشوند، اما گاهی اوقات و بدون هشدار، به طور ناگهانی بروز میکنند. همچنین ممکن است دورههایی داشته باشید که هیچ علائم و نشانهای نداشته باشید.
هنگامی که بیماری فعال است، علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد.
- اسهال
- تب
- خستگی
- درد و گرفتگی شکم
- مشاهده خون در مدفوع
- ایجاد زخم دهان
- کاهش اشتها و کاهش وزن
- درد یا تخلیه در نزدیکی یا اطراف مقعد به دلیل التهاب از یک تونل به پوست (فیستول)
افراد مبتلا به بیماری کرون روده نیز ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- التهاب پوست، چشم و مفاصل
- التهاب کبد یا مجاری صفراوی
- سنگ کلیه
- نارسایی کمبود آهن
- تأخیر در رشد یا رشد جنسی در کودکان
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت تغییر مداوم در عادات روده یا داشتن علائم و نشانههای بیماری کرون، مانند:
- درد شکم
- مشاهده خون در مدفوع
- تهوع و استفراغ
- دورههای درمان در حال انجام اسهال که به داروهای بدون نسخه (OTC) پاسخ نمیدهند.
- تب غیرقابل توضیح بیش از یک یا دو روز طول میکشد.
- کاهش وزن بدون دلیل
عوامل خطر
سن. بیشتر افراد مبتلا به IBD قبل از 30 سالگی تشخیص داده میشوند. اما برخی از افراد تا 50 یا 60 سالگی به این بیماری مبتلا نمیشوند.
نژاد یا قومیت. اگرچه سفید پوستان بیشترین خطر ابتلا به این بیماری را دارند، اما ممکن است در هر نژادی رخ دهد.
سابقه خانوادگی. در صورت داشتن یک خویشاوند نزدیک – مانند پدر و مادر، خواهر و برادر یا فرزند – با این بیماری، احتمال مبتلا شدن بیشتر است.
سیگار کشیدن. استعمال دخانیات مهمترین عامل قابل کنترل برای ابتلا به بیماری کرون است. سیگار کشیدن ممکن است به جلوگیری از کولیت اولسراتیو کمک کند. با این حال، آسیب آن به سلامت کلی بیش از هر فایدهای است و ترک سیگار میتواند سلامت عمومی دستگاه گوارش را بهبود بخشد و همچنین بسیاری از مزایای دیگر سلامتی را نیز فراهم کند.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی. این موارد شامل ایبوپروفن(Advil ، Motrin IB ، دیگران)، ناپروکسن سدیم (Aleve)، دیکلوفناک سدیم و غیره است. این داروها ممکن است خطر ابتلا به IBD را افزایش دهند یا بیماری را در افرادی که IBD دارند بدتر کنند.
عوارض بیماری کرون
کولیت اولسراتیو و بیماری کرون دارای برخی عوارض مشترک و برخی دیگر هستند که مختص هر بیماری است. سرطان روده بزرگ داشتن کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون که بیشتر روده بزرگ را درگیر میکند، میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.
غربالگری سرطان معمولاً حدود هشت تا 10 سال پس از تشخیص آغاز میشود. از پزشک خود بپرسید که چه موقع و چند بار نیاز به انجام این آزمایش دارید.
التهاب پوست، چشم و مفصل. برخی از اختلالات، از جمله آرتروز، ضایعات پوستی و التهاب چشم (یووئیت)، ممکن است در هنگام شعله ور شدن IBD رخ دهد.
عوارض جانبی داروهای خاصی برای IBD با خطر کمی ابتلا به برخی سرطانها همراه است. کورتیکواستروئیدها میتوانند با خطر پوکی استخوان، فشار خون بالا و سایر شرایط همراه باشند.
کلانژیت اسکلروزان اولیه. در این شرایط، التهاب باعث ایجاد زخم در مجاری صفراوی میشود و در نهایت باعث تنگ شدن آنها میشود و به تدریج باعث آسیب کبدی میشود.
لخته شدن خون. IBD خطر لخته شدن خون در وریدها و عروق را افزایش میدهد.
انسداد روده. بیماری کرون بر ضخامت کامل دیواره روده تأثیر میگذارد. با گذشت زمان، قسمتهایی از روده میتوانند ضخیم و باریک شوند، که ممکن است جریان محتوای گوارشی را مسدود کند. ممکن است برای برداشتن قسمتی از روده بیمار نیاز به جراحی باشد.
سوء تغذیه اسهال، درد شکم و گرفتگی ممکن است غذا خوردن را برای بیمار دشوار کند. همچنین ایجاد کم خونی به دلیل کمبود آهن یا ویتامین B-12 ناشی از بیماری معمول است.
فیستول گاهی اوقات التهاب میتواند به طور کامل از طریق دیواره روده گسترش یابد و فیستول ایجاد کند – یک اتصال غیرطبیعی بین اعضای مختلف بدن. فیستول نزدیک یا اطراف ناحیه مقعد (پریانال) شایعترین نوع است. در بعضی موارد، فیستول ممکن است آلوده شده و به شکل آبسه درآید.
شکاف مقعدی این یک پارگی کوچک در بافت است که روی مقعد قرار دارد یا در پوست اطراف مقعد قرار دارد که ممکن است عفونت در آن رخ دهد. این غالباً با حرکات روده ای دردناک همراه است و ممکن است منجر به فیستول perianal شود.
عوارض کولیت اولسراتیو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مگاکولون سمی. کولیت اولسراتیو ممکن است باعث گسترش سریع و بزرگ شدن روده بزرگ شود، یک بیماری جدی که به عنوان مگاکولون سمی شناخته میشود.
سوراخی در روده بزرگ (روده بزرگ سوراخ دار). روده بزرگ سوراخ دار معمولاً توسط مگاکولون سمی ایجاد میشود، اما ممکن است به خودی خود نیز ایجاد شود.
کم آبی شدید. اسهال بیش از حد می تواند منجر به کم آبی بدن شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.