سنگ کیسه صفرا
تخصص داخلی

سنگ کیسه صفرا چیست؟ علائم آن کدامند؟

بیماری سنگ کیسه صفرا، بسته به محل قرار گیری سنگ نام علمی متفاوتی دارد. این بیماری با دو نام کللیت، کولسیستولیتیازیس شناخته می‌شود. سنگ صفرا در کیسه صفرا، کلدوکولیت (سنگ صفرا در مجرای صفرا) نامیده می‌شود. بیماری کیسه صفرا جز بیماری‌های داخلی است. گاهی به علت مسدود سازی مجاری نیاز به جراحی وجود دارد. سنگ صفراوی به طور معمول در کیسه صفرا تشکیل می‌شود. گاهی باعث مسدود شدن سیستم صفراوی علائمی ایجاد می‌کند.

این بیماری ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. در مواردی نیز ممکن است با درد در قسمت راست بالای شکم خود را نشان دهد. معمولا در بعد از 40 سالگی همراه با عوارض التهاب کیسه صفرا، التهاب لوزالمعده، امکان ابتلا به سنگ کیسه صفرا وجود دارد.

راه تشخیص سنگ کیسه صفرا

برای تشخیص سنگ بهترین و مورد تاییدترین راه سونوگرافی است. به علت عوامل مختلفی ممکن است این سنگ تشکیل شود. استفاده از قرص‌های ضد بارداری، بیماری مانند دیابت یا کبد، سابقه خانوادگی یا تغییر وزن شدید امکان ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

راه‌های پیشگیری ابتلا به سنگ

داشتن وزنی متعارف و شاخصه بدن نرمال (BMI)، رژیم غذایی سرشار از فیبر، رژیم غذایی کم کربوهیدرات و مصرف آب از مواردی ساده‌ای است که ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا را کاهش می‌دهد.

اکثر افراد مبتلا به سنگ صفرا بدون علامت هستند. با این حال، هنگامی که سنگ صفرا مجرای صفراوی را مسدود می‌کند و باعث کلستاز حاد می‌شود. اسپاسم عضله صاف باز تابنده ایجاد می‌شود. در نتیجه ابتلا به بیماری ممکن است یک درد احشایی مانند گرفتگی عضلانی در قسمت راست بالای شکم ایجاد شود. این گرفتگی را به  عنوان قولنج صفراوی نیز می‌شناسند.

این اتفاق هر سال در 1-4٪ مبتلایان به سنگ صفرا اتفاق می‌افتد. عوارض سنگ کیسه صفرا ممکن است شامل التهاب کیسه صفرا (کوله سیستیت)، التهاب لوزالمعده (پانکراتیت)، انسداد باشد.

زردی و عفونت در مجاری صفراوی (کلانژیت). علائم این عوارض می‌تواند شامل درد بیش از پنج ساعت، تب، پوست مایل به زرد، استفراغ، ادرار تیره و مدفوع کم رنگ باشد.

خطر ابتلا به سنگ صفرا ممکن است با حفظ وزن سالم همراه با ورزش و رژیم غذایی سالم کاهش یابد. در صورت عدم وجود علائم، معمولاً نیازی به درمان نیست. در کسانی که دچار حملات کیسه صفرا هستند، به طور معمول جراحی برای برداشتن کیسه صفرا صورت می‌پذیرد. این جراحی می‌تواند از طریق چندین برش کوچک یا از طریق یک برش بزرگتر، تحت بیهوشی عمومی انجام شود. در موارد نادر که جراحی امکان پذیر نیست، دارو می‌تواند سنگ شکنی یا تجزیه برای رفع مشکل استفاده شود.

ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا معمولا در خانم‌ها نسبت آقایان بیشتر است. استفاده از داروهای ضد بارداری، تغییرات وزنی به خصوص در سنین باروری عدم استفاده از آب از مهمترین علل بروز این بیماری به شمار می‌رود.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :