سکته قلبی چه زمانی رخ میدهد؟
حمله قلبی، که به آن سکته قلبی نیز گفته میشود، میتواند بسیار خطرناک باشد، اما در طول سالها علم پزشکی به طور چشمگیری پیشرفت کرده است. اگر فکر میکنید ممکن است دچار حمله قلبی شده باشید، تماس با 115 یا کمک فوری پزشکی بسیار مهم است.
حمله قلبی زمانی اتفاق میافتد که یک یا چند شریان کرونر مسدود شود. با گذشت زمان، رسوبات چربی، از جمله کلسترول، باعث ایجاد موادی به نام پلاک میشوند که میتوانند عروق را تنگ کنند (تصلب شرایین). این بیماری که بیماری عروق کرونر نام دارد، بیشترین حملات قلبی را ایجاد میکند.
در هنگام سکته قلبی، یک پلاک میتواند پاره شود و کلسترول و سایر مواد را در جریان خون ریخته شود. در محل پارگی لخته خون ایجاد میشود. اگر لخته بزرگ باشد، میتواند جریان خون را از طریق شریان کرونر مسدود کند و باعث اکسیژن و مواد مغذی قلب شود (ایسکمی).
عفونت COVID-19 ممکن است به قلب آسیب برساند از راههایی که منجر به حمله قلبی میشود.
علائم و نشانههای حمله قلبی
- گرفتگی
- احساس فشار در قفسه سینه
- درد در قفسه سینه یا بازوها
- حالت تهوع
- تنگی نفس
- عرق سرد
- خستگی
- سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
علائم سکته قلبی متفاوت است
همه افرادی که سکته قلبی دارند علائم یکسانی ندارند یا شدت علائم آنها یکسان نیست. بعضی از افراد درد خفیف دارند. برخی درد شدیدتری دارند برخی از افراد هیچ علائمی ندارند. ممکن است ایست قلبی ناگهانی باشد. هرچه علائم و نشانهها بیشتر باشد، احتمال حمله قلبی بیشتر خواهد بود.
برخی از حملات قلبی به طور ناگهانی شروع میشود، اما بسیاری از افراد از ساعتها، روزها یا هفتهها قبل علائم و نشانههای هشدار دهنده دارند. اولین هشدار ممکن است درد یا فشار قفسه سینه مکرر (آنژین) باشد که در اثر فعالیت ایجاد شده و با استراحت تسکین مییابد. آنژین در اثر کاهش موقتی جریان خون در قلب ایجاد میشود.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در این مواقع سریعا به پزشک مراجعه نمایید. برخی افراد خیلی طولانی منتظر میمانند زیرا علائم و نشانههای مهم را تشخیص نمیدهند.
اگر مشکوک به حمله قلبی هستید، دریغ نکنید. بلافاصله با شماره 115 یا شماره اورژانس محلی خود تماس بگیرید. اگر به خدمات فوریتهای پزشکی دسترسی ندارید، به نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید.
در صورت تجویز پزشک، نیتروگلیسیرین مصرف کنید. آن را طبق دستورالعمل در انتظار دریافت کمک اضطراری، مصرف کنید.
در صورت توصیه آسپرین مصرف کنید. مصرف آسپرین در هنگام سکته قلبی میتواند با کمک به جلوگیری از لخته شدن خون، آسیب قلبی را کاهش دهد.
اگر فردی دچار سکته قلبی شود چه باید کرد؟
اگر شخصی را بیهوش، مشاهده کردید و فکر میکنید دچار حمله قلبی شده است، ابتدا با اورژانس تماس بگیرید. سپس بررسی کنید که آیا فرد نفس میکشد و نبض دارد. اگر فرد نفس نمیکشد یا نبض پیدا نکردید، فقط در این صورت باید CPR (با ریتمی نسبتاً سریع – سریعاً روی سینه فرد فشار بیاورید – حدود 100 تا 120 فشار در دقیقه) را شروع کنید.
عوامل خطر در حمله قلبی
- سن. مردان 45 ساله یا بیشتر و زنان 55 سال یا بیشتر، نسبت به مردان و زنان جوان، بیشتر در معرض حمله قلبی هستند.
- استعمال دخانیات. سیگار کشیدن و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار است. مصرف مواد مخدر غیرقانونی استفاده از داروهای محرک، مانند کوکائین یا آمفتامین، باعث ایجاد اسپاسم عروق کرونر میشود که باعث سکته قلبی میشود.
- فشار خون بالا. با گذشت زمان، فشار خون بالا میتواند به عروق منتهی به قلب آسیب برساند. فشار خون بالا که با سایر شرایط مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت ایجاد میشود، خطر را ممکن است بیشتر کند.
- سطح کلسترول خون یا تری گلیسیرید بالا. سطح بالایی از کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (کلسترول بد) باعث تنگ شدن عروق میشود. سطح بالای تری گلیسیریدها، نوعی چربی خون مربوط به رژیم غذایی، خطر حمله قلبی را نیز افزایش میدهد. با این حال، سطح بالایی از کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (کلسترول خوب) ممکن است خطر شما را کاهش دهد.
- دیابت. تولید نکردن مقدار کافی هورمون ترشح شده از لوزالمعده (انسولین) یا عدم پاسخ مناسب به انسولین، باعث بالا رفتن سطح قند خون در بدن میشود و خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.
- سندرم متابولیک. این سندرم زمانی اتفاق میافتد که چاقی، فشار خون و قند خون بالا داشته باشید.
- عدم فعالیت بدنی. بیتحرک بودن باعث افزایش سطح کلسترول خون و چاقی میشود. افرادی که به طور منظم ورزش میکنند از سلامت قلبی بهتری برخوردار هستند.
راههای مانعت از رخ داد
اقدامات برای جلوگیری از سکته قلبی هرگز دیر نیست، حتی اگر قبلاً هم دچار حمله قلبی شده باشید.
- مصرف داروها. میتواند خطر حمله قلبی بعدی را کاهش داده و به عملکرد بهتر قلب آسیب دیده کمک کند.
- رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب.
- وزن مناسبی داشته باشید.
- سیگار نکشید.
- مرتباً ورزش کنید.
- استرس را کنترل کنید.
- کنترل فشار خون بالا.
- کنترل کلسترول بالا و دیابت.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.