سوزاک چیست؟
بیماری سوزاک، که در اصطلاح عامیانه به آن کف زدن میگویند، یک عفونت منتقله از راه مقاربتی (STI) است که توسط باکتری Neisseria gonorrhoeae ایجاد میشود. عفونت ممکن است دستگاه تناسلی، دهان و یا راست روده را درگیر کند. مردان آلوده ممکن است با دفع ادرار، ترشح از آلت تناسلی یا درد بیضه احساس درد یا سوزش کنند. زنان مبتلا ممکن است با سوزش ادرار، ترشحات واژن، خونریزی واژینال بین پریود یا درد لگن احساس سوزش کنند. عوارض در زنان شامل بیماری التهابی لگن و در مردان شامل التهاب اپیدیدیم است. با این حال بسیاری از مبتلایان هیچ علامتی ندارند. در صورت عدم درمان، سوزاک میتواند به مفاصل یا دریچههای قلب گسترش یابد.
راههای انتقال بیماری سوزاک
سوزاک از طریق تماس جنسی با فرد آلوده منتشر میشود. این شامل رابطه دهانی، مقعدی و واژن است. همچنین میتواند از مادر به کودک در هنگام تولد گسترش یابد. تشخیص با آزمایش ادرار، مجرای ادرار در مردان یا دهانه رحم در زنان است. آزمایش همه زنانی که از نظر جنسی فعال و کمتر از 25 سال سن دارند توصیه میشود. همین توصیه در مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند نیز اعمال میشود.
راههای پیشگیری و درمان
استفاده از کاندوم هنگام رابطه جنسی فقط با یک نفر که عفونت ندارد و با نداشتن رابطه جنسی متعدد میتوان از سوزاک جلوگیری کرد. درمان معمولاً با سفتریاکسون از طریق تزریق و آزیترومایسین از طریق دهان انجام میشود. مقاومت در برابر بسیاری از آنتی بیوتیکهای قبلاً استفاده شده وجود دارد و گاهاً دوزهای بیشتری از سفتریاکسون مورد نیاز است. آزمایش مجدد سه ماه پس از درمان توصیه میشود.
پنی سیلین در سال 1944 وارد تولید انبوه شد و انقلابی در درمان چندین بیماری وریدی ایجاد کرد.
از آنتی بیوتیکها برای درمان عفونتهای سوزاک استفاده میشود. از سال 2016، هر دو سفتریاکسون از طریق تزریق و آزیترومایسین از طریق دهان موثرترین هستند. با این حال، به دلیل افزایش میزان مقاومت به آنتی بیوتیک، هنگام تصمیم گیری در مورد درمان، باید الگوی حساسیت محلی را در نظر گرفت.
علائم و نشانهها
عفونتهای غشای مخاطی سوزاک میتواند باعث تورم، خارش، درد و تشکیل چرک شود. بیشتر علائم بین چهار تا شش روز پس از عفونت ظاهر میشوند. اگرچه چنین عفونی در 90٪ موارد علائمی ایجاد نمیکند. علائم دیگر ممکن است تورم غدد لنفاوی اطراف گردن باشد. اگر این بافتها در معرض باکتری قرار بگیرند، هر دو جنس میتواند در چشم یا راست روده آلوده شود.
در صورت عدم درمان، سوزاک میتواند از محل اصلی عفونت گسترش یافته و مفاصل، پوست و سایر اندامها را آلوده و آسیب برساند. علائم این بیماری میتواند شامل تب، بثورات پوستی، زخمها، و درد و تورم مفصل باشد. در موارد پیشرفته، سوزاک ممکن است باعث احساس خستگی عمومی مانند سایر عفونتها شود. همچنین ممکن است برای یک فرد واکنش آلرژیک به باکتری وجود داشته باشد، در این صورت علائم ظاهری بسیار تشدید میشود. به ندرت ممکن است در قلب ته نشین شود، باعث آندوکاردیت یا ستون فقرات شود، و باعث مننژیت شود. هر دو در میان افراد دارای سیستم ایمنی سرکوب شده بیشتر احتمال دارد.
بزرگسالان ممکن است چشمان آلوده به سوزاک داشته باشند و به بهداشت شخصی و دارو نیاز داشته باشند. ثابت نشده است که افزودن آنتی بیوتیک های موضعی باعث بهبود میزان درمان در مقایسه با آنتی بیوتیک های خوراکی به تنهایی در درمان سوزاک آلوده به چشم میشود.
زنان
نیمی از زنان مبتلا به سوزاک بدون علامت هستند اما نیمی دیگر با ترشحات واژن، درد پایین شکم یا دردی با مقاربت جنسی همراه با التهاب دهانه رحم مواجه هستند. عوارض شایع پزشکی سوزاک درمان نشده در زنان شامل بیماری التهابی لگن است که باعث ایجاد زخم در لولههای رحم میشود و منجر به حاملگی خارج رحمی بعدی در بین زنانی میشود که در آینده باردار میشوند.
در زنان، شایعترین نتیجه سوزاک درمان نشده، بیماری التهابی لگن است. عوارض دیگر شامل التهاب بافت اطراف کبد، عارضه نادر مرتبط با سندرم فیتز-هیو-کورتیس است. آرتروز سپتیک در انگشتان پا و مچ پا. سقط جنین سپتیک کوریوآمنیونیت در دوران بارداری، نابینایی نوزادان یا بزرگسالان از ورم ملتحمه. و ناباروری.
مردان
بیشتر مردان آلوده به علائم دارای التهاب مجرای ادرار آلت تناسلی هستند که با احساس سوزش در هنگام ادرار و ترشح از آلت تناسلی همراه است. در مردان، ترشحات بدون سوزش در نیمی از موارد اتفاق میافتد و رایجترین علامت عفونت است. این درد در اثر باریک شدن و سفت شدن لومن مجرای ادرار ایجاد میشود. شایعترین عارضه پزشکی سوزاک در مردان التهاب اپیدیدیم است. سوزاک همچنین با افزایش خطر سرطان پروستات همراه است.
در مردان، التهاب اپیدیدیم، غده پروستات و مجرای ادرار میتواند ناشی از سوزاک درمان نشده باشد. مردانی که به عفونت سوزاک مبتلا شده اند احتمال ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد.
نوزادان
مادر ممکن است در حین زایمان سوزاک را به نوزاد خود منتقل کند. هنگامی که چشم نوزاد را تحت تأثیر قرار میدهد، از آن به عنوان ophthalmia neonatorum یاد میشود. ممکن است از طریق اشیا آلوده به مایع بدن توسط فرد آلوده پخش شود. باکتری به طور معمول در خارج از بدن زنده نمیماند و معمولاً طی چند دقیقه تا چند ساعت از بین میرود. در صورت عدم درمان، در 28٪ نوزادانی که از زنان مبتلا به سوزاک متولد میشوند، چشم به گونوکوک ایجاد میشود.
به نوزادان تازه متولد شدهای که از طریق کانال زایمان میآیند، از پماد اریترومایسین در چشم استفاده میشود تا از نابینایی عفونت جلوگیری کند.
علت بیماری سوزاک
سوزاک توسط باکتری Neisseria gonorrhoeae ایجاد میشود. عفونت قبلی ایمنی ایجاد نمیکند. فردی که آلوده شده است میتواند با قرار گرفتن در معرض فردی که آلوده شده است، دوباره آلوده شود. افراد آلوده ممکن است دیگران را به طور مکرر و بدون داشتن علائم و نشانههایی آلوده کنند.
این عفونت معمولاً از طریق رابطه جنسی واژینال، دهان یا مقعد از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. مردان 20٪ در معرض خطر ابتلا به عفونت از یک عمل مقاربت واژینال با یک زن آلوده هستند. خطر برای مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند (MSM) بیشتر است. MSM فعال ممکن است به عفونت آلت تناسلی مبتلا شود، در حالی که MSM غیرفعال ممکن است به سوزاک آنورکتال مبتلا شود.
تمام افرادی که به بیماری سوزاک مبتلا هستند باید از نظر سایر بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا، سفلیس و ویروس نقص ایمنی انسانی مورد آزمایش قرار گیرند. مطالعات نشان داده است که عفونت همزمان با کلامیدیا در جوانان مبتلا به سوزاک از 46 تا 54 درصد است. به همین دلیل، آزمایش سوزاک و کلامیدیا اغلب با هم ترکیب میشوند. در افرادی که مبتلا به عفونت سوزاک هستند، خطر انتقال HIV پنج برابر افزایش مییابد.
نقش غربالگری در بیماری سوزاک
غربالگری سوزاک را در زنان در معرض خطر ابتلا به عفونت توصیه میشود. که شامل تمام زنان فعال جنسی زیر 25 سال است. سوزاک خارج از دستگاه تناسلی و کلامیدیا در مردان دارای رابطه جنسی با مردان (MSM) بالاترین است. علاوه بر این، USPSTF همچنین غربالگری روتین را در افرادی که قبلاً آزمایش سوزاک مثبت داشتهاند یا رابطه جنسی متعدد دارند و افرادی که از کاندوم متناقض استفاده میکنند، مزایای جنسی را برای پول فراهم میکنند یا در حالی که تحت تأثیر الکل یا مواد مخدر هستند، توصیه میکند.
همانند بیشتر بیماریهای مقاربتی، با استفاده صحیح از کاندوم میتوان خطر عفونت را به میزان قابل توجهی کاهش داد و تقریباً با محدود کردن فعالیتهای جنسی به یک رابطه متقابل تنها با همسر، میتوان تقریباً به طور کامل از بین برد.
عفونتهای گلو به ویژه میتوانند مشکل ساز شوند، زیرا آنتی بیوتیکها در غلظت کافی برای از بین بردن باکتریها در آنجا مشکل دارند. این امر با این واقعیت تقویت میشود که سوزاک حنجره عمدتاً بدون علامت است و گونههای گونوکوکی و کامسنال نایسریا میتوانند برای مدت طولانی در حلق همزیستی داشته و ژنهای مقاومت ضد میکروبی را به اشتراک بگذارند. بر این اساس، تمرکز بیشتر در تشخیص زودهنگام (به عنوان مثال، غربالگری جمعیتهای پرخطر، مانند مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند، آزمایش PCR باید در نظر گرفته شود) و درمان مناسب سوزاک حنجره مهم است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.