غده هیپوتالاموس
غدد

عملکرد غده هیپوتالاموس در مغز

غده هیپوتالاموس

هیپوتالاموس ناحیه کوچکی از مغز است. غده هیپوتالاموس درست بالای ساقه مغزی و زیر تالاموس واقع شده و بخشی از سیستم لیمبیک مغز است که هسته‌های مختلف با عملکردهای خاص خود را دارد.

اگرچه بسیار کوچک است، اما هیپوتالاموس در بسیاری از عملکردها نقش مهمی دارد، از جمله:

  • ترشح هورمون‌ها
  • تنظیم دمای بدن
  • حفظ چرخه‌های فیزیولوژیک روزانه
  • کنترل اشت‌ها
  • مدیریت رفتار جنسی
  • تنظیم پاسخ‌های عاطفی

آناتومی و عملکرد

غده هیپوتالاموس دارای سه ناحیه اصلی است. هر ناحیه شامل هسته‌های مختلف است. اینها خوشه‌هایی از نورون‌ها هستند که عملکردهای حیاتی مانند ترشح هورمون‌ها را انجام می‌دهند.

منطقه قدامی

این منطقه را منطقه سوپراوپتیک نیز می‌نامند. هسته‌های اصلی آن شامل هسته‌های فوق ماورایی و پاراوانتریکولار است. چندین هسته کوچک‌تر دیگر نیز در ناحیه قدامی وجود دارد.

هسته‌ها در ناحیه قدامی تا حد زیادی در ترشح هورمون‌های مختلف نقش دارند. بسیاری از این هورمون‌ها برای تولید هورمون‌های اضافی با غده هیپوفیز نزدیک تعامل می‌کنند.

برخی از مهمترین هورمون‌های تولید شده در ناحیه قدامی

هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH). CRH در پاسخ بدن به فشار روحی و جسمی نقش دارد. این غده هیپوفیز را به تولید هورمونی به نام هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) تشویق می‌کند. ACTH باعث تولید کورتیزول، هورمون استرس می‌شود.

هورمون آزاد كننده تیروتروپین (TRH). تولید TRH غده هیپوفیز را برای تولید هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) تحریک می‌کند. TSH نقش مهمی در عملکرد بسیاری از اعضای بدن مانند قلب، دستگاه گوارش و عضلات دارد.

هورمون آزاد كننده گنادوتروپین (GnRH). تولید GnRH باعث می‌شود که غده هیپوفیز هورمون‌های مهم تولید مثلی مانند هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) و هورمون لوتئین ساز (LH) تولید کند.

اکسی توسین. این هورمون بسیاری از رفتارها و احساسات مهم مانند تحریک جنسی، اعتماد، شناخت و رفتار مادر را کنترل می‌کند. همچنین در برخی از عملکردهای سیستم تولید مثل، مانند زایمان و شیردهی نقش دارد.

وازوپرسین. این هورمون که هورمون ضد ادرار (ADH) نیز نامیده می‌شود، سطح آب را در بدن تنظیم می‌کند. هنگامی که وازوپرسین آزاد می‌شود، کلیه‌ها را به جذب آب نشان می‌دهد.

سوماتوستاتین. سوماتوستاتین برای جلوگیری از ترشح برخی هورمون‌ها از غده هیپوفیز از جمله هورمون‌های رشد و هورمون‌های تحریک کننده تیروئید عمل می‌کند.

ناحیه قدامی غده هیپوتالاموس نیز از طریق تعریق به تنظیم دمای بدن کمک می‌کند. همچنین ریتم شبانه روزی را حفظ می‌کند. این تغییرات جسمی و رفتاری است که در یک چرخه روزانه اتفاق می‌افتد. به عنوان مثال، بیدار بودن در روز و خوابیدن در شب یک ریتم شبانه روزی است که مربوط به وجود یا عدم وجود نور است.

منطقه میانه

این منطقه را ناحیه توبرال نیز می‌نامند. هسته های اصلی آن هسته های شکمی هستند.

هسته شکمی به کنترل اشتها کمک می‌کند، در حالی که هسته قوسی در آزاد سازی هورمون آزاد کننده هورمون رشد (GHRH) نقش دارد. GHRH غده هیپوفیز را برای تولید هورمون رشد تحریک می‌کند. این مسئول رشد و نمو بدن است.

منطقه خلفی

این منطقه را ناحیه پستانداران نیز می‌نامند. هسته هیپوتالاموس خلفی و هسته‌های پستانداران هسته اصلی آن هستند.

هسته هیپوتالاموس خلفی با ایجاد لرز و جلوگیری از تولید عرق به تنظیم دمای بدن کمک می‌کند.

نقش هسته‌های پستانک کمتر مشخص است. پزشکان معتقدند که در عملکرد حافظه نقش دارد.

اختلال غده هیپوتالاموس

وقتی هیپوتالاموس به درستی کار نکند، اختلال عملکرد هیپوتالاموس نامیده می‌شود.

مواردی که باعث اختلال عملکرد هیپوتالاموس می‌شود

  1. جراحت سر
  2. برخی اختلالات ژنتیکی، مانند کمبود هورمون رشد
  3. نقایص مادرزادی شامل مغز یا هیپوتالاموس
  4. تومورها در هیپوتالاموس یا اطراف آن
  5. اختلالات خوردن، مانند بی‌اشتهایی یا پرخوری
  6. شرایط خود ایمنی
  7. جراحی شامل مغز

اختلال عملکرد هیپوتالاموس در بسیاری از شرایط نقش دارد.

دیابت بی‌مزه. اگر هیپوتالاموس به اندازه کافی وازوپرسین تولید و آزاد نکند، کلیه‌ها می‌توانند مقدار زیادی آب از بدن خارج کنند. این امر باعث افزایش ادرار و تشنگی می‌شود. برخلاف افراد دیابتی، افراد مبتلا به دیابت بی‌مزه سطح قند خون پایداری دارند.

سندرم پرادر-ویلی. این یک بیماری نادر و ارثی است. افراد مبتلا به سندرم پرادر-ویلی تمایل دائمی به غذا خوردن دارند و خطر چاقی را در آن‌ها افزایش می‌دهد. علائم اضافی شامل متابولیسم کندتر و کاهش عضله است.

هیپوپیتاریسم. این اختلال زمانی اتفاق می‌افتد که غده هیپوفیز به اندازه کافی هورمون تولید نکند. در حالی که معمولاً در اثر آسیب به غده هیپوفیز ایجاد می‌شود. اختلال عملکرد هیپوتالاموس نیز می‌تواند باعث آن شود. بسیاری از هورمون‌های تولید شده توسط هیپوتالاموس مستقیماً بر هورمون‌های تولید شده توسط غده هیپوفیز تأثیر می‌گذارند.

علائم بیماری هیپوتالاموس

شرایط هیپوتالاموس می‌تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند. علائمی که ممکن است تجربه کنید به بخشی از هیپوتالاموس و انواع هورمون‌های درگیر بستگی دارد.

برخی از علائمی که می‌توانند نشانه‌ای از مشکل هیپوتالاموس باشد

  1. فشار خون غیرمعمول بالا یا پایین
  2. نوسانات دمای بدن
  3. افزایش یا کاهش وزن بدون دلیل
  4. تغییر در اشت‌ها
  5. بی‌خوابی
  6. ناباروری
  7. کوتاه قد
  8. تاخیر در شروع بلوغ
  9. کمبود آب بدن
  10. تکرر ادرار

نکاتی برای غده هیپوتالاموس سالم

در حالی که برخی از شرایط هیپوتالاموس اجتناب ناپذیر هستند، اما چند کار وجود دارد که می‌توانید برای حفظ سلامتی هیپوتالاموس انجام دهید.

رژیم متعادل داشته باشید

اگرچه داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای هر قسمت از بدن مهم است، اما به خصوص در مورد هیپوتالاموس بسیار مهم است. یک مطالعه اخیر منبع معتبر در موش‌ها نشان داد که داشتن یک رژیم غذایی پرچرب منجر به التهاب هیپوتالاموس می‌شود.

یک منبع معتبر دیگر در موش‌ها دریافت که یک رژیم غذایی با قند بالا باعث التهاب هیپوتالاموس نیز می‌شود. برای کاهش خطر، مطمئن شوید که از میزان دریافت قند روزانه خود آگاه هستید.

خواب کافی

یک مطالعه 2014 منبع معتبر نشان داد که کمبود خواب با اختلال عملکرد هیپوتالاموس در موش صحرایی ارتباط دارد. علاوه بر این، محققان درگیر در این مطالعه نشان می‌دهند که کمبود خواب ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های عصبی را در فرد افزایش دهد.
ورزش، مانند داشتن یک رژیم متعادل به داشتن خواب کافی کمک می‌کند. ورزش منظم سلامت کلی بدن را تقویت می‌کند. با این حال، اگر در بخش رژیم مشکل دارید ، ورزش بسیار مهم است. مطالعه‌ای که در سال 2012 انجام شد نشان داد که حتی مقدار متوسط ​​ورزش منظم باعث کاهش التهاب هیپوتالاموس مربوط به رژیم غذایی پرچرب می‌شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :