مفهوم اسکولیوز
اسکولیوز نوعی بیماری است که در آن ستون فقرات فرد دارای انحراف است. ستون فقرات معمولاً به شکل S یا C منحرف میشود. در برخی موارد، درجه انحراف پایدار است، در حالی که در برخی دیگر، با گذشت زمان افزایش مییابد. اسکولیوز خفیف معمولاً مشکلی ایجاد نمیکند، اما در موارد شدیدتر میتواند بر تنفس و حرکت تأثیر بگذارد. درد معمولاً در بزرگسالان وجود دارد و با افزایش سن بدتر میشود.
علت بیشتر موارد ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی را شامل میشود. عوامل خطر شامل سایر اعضای خانواده تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین میتواند به دلیل بیماری دیگری مانند اسپاسم عضلات، فلج مغزی، سندرم مارفان و تومورهایی مانند نوروفیبروماتوز رخ دهد. تشخیص، با اشعه ایکس تأیید میشود. اسکولیوز معمولاً به صورت ساختاری طبقه بندی میشود که ستون فقرات زیرین در آن طبیعی است.
علائم و نشانهها
در قرن بیستم از موارد شدید بیماری اسکولیوز شکل S مشاهده شده است.
علائم مرتبط با اسکولیوز میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد در ناحیه کمر، شانهها، گردن، دندهها و باسن نزدیکترین قسمت پشت کمر
- مشکلات تنفسی یا قلبی در موارد شدید
- یبوست به دلیل انحنا، باعث سفت شدن معده، روده و … میشود.
- تحرک محدود ثانویه به درد یا محدودیت عملکردی در بزرگسالان.
- عضله ناهموار در یک طرف ستون فقرات
- برجستگی دنده یا تیغه، برجستگی شانه، ناشی از چرخش قفس دنده در اسکولیوز توراسیک
- طول باسن، بازوها یا پاها ناهموار است.
- رسوبات کلسیم در صفحه انتهایی غضروف و گاهی اوقات در خود دیسک وجود دارد.
بسیاری از دلایل اسکولیوز شامل مشکلات عصبی عضلانی و بیماریهای ارثی یا شرایط ناشی از محیط است. تخمین زده میشود که 65٪ موارد اسکولیوز، ایدیوپاتیک باشد و حدود 15٪ مادرزادی است و حدود 10٪ نیز ثانویه یک بیماری عصبی عضلانی است.
حدود 38٪ از واریانس در خطر ابتلا به بیماری اسکولیوز به دلیل عوامل ژنتیکی است و 62٪ به دلیل محیط زیست است. با این حال، با توجه به وراثت ناسازگار و اختلاف بین دوقلوهای تک سلولی، ژنتیک پیچیده است. ژنهای خاصی که به توسعه اسکولیوز کمک میکنند به طور قطعی شناسایی نشدهاند.
اسکولیوز مادرزادی را میتوان به ناهنجاری ستون فقرات در طی هفتههای سه تا شش در رحم به دلیل نقص در تشکیل، شکست تقسیم بندی یا ترکیبی از محرکها نسبت داد. تقسیم بندی ناقص و غیرطبیعی منجر به مهرهای غیرطبیعی میشود.
درمان اسکولیوز
درمان به درجه انحراف ستون فقرات و علت بستگی دارد. منحنیهای جزئی را میتوان به سادگی به صورت دورهای رفع کرد. درمانها ممکن است شامل مهاربندي، تمرينات خاص، بررسي وضعيت بدن و جراحي باشد. برای کاهش خطر بدتر شدن ممکن است از تمرینات خاصی استفاده شود. ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر درمانها مانند مهاربند انجام شوند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد دستکاری کایروپراکتیک، مکملهای غذایی یا ورزش میتواند از وخیم شدن شرایط جلوگیری کند. با این حال، ورزش به دلیل سایر مزایای سلامتی همچنان توصیه میشود.
مهاربند کردن
بریس که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، مانند یک مهاربند بوستون، یک وسیله کرست مانند که از زیر بغل تا باسن متناسب است و از فایبرگلاس یا پلاستیک ساخته میشود. بسته به نسخه پزشک، گاهی اوقات 22-23 ساعت در روز پوشیده میشود و به منحنیهای ستون فقرات فشار وارد میکند. اثربندی مهاربند نه تنها به طراحی بریس و مهارت ارتوتیسم بستگی دارد بلکه به میزان رعایت و میزان استفاده افراد در روز بستگی دارد.
مهاربندهای اسکولیوز معمولاً راحت هستند، خصوصاً وقتی که خوب طراحی و نصب شده باشند. شواهد نشان میدهد که مهاربند از وخیم شدن بیماری جلوگیری میکند.
دو نوع اصلی جراحی
- همجوشی قدامی این روش جراحی از طریق یک برش در کنار دیواره قفسه سینه انجام میشود.
- همجوشی خلفی این روش جراحی از طریق یک برش در پشت است و شامل استفاده از ابزار فلزی برای اصلاح منحنی است.
ممکن است به یکی از این دو روش جراحی نیاز باشد. جراحی ممکن است در یک یا دو مرحله انجام شود و به طور متوسط چهار تا هشت ساعت طول میکشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.