عملکرد پانکراس در بدن
عملکرد پانکراس که نام دیگر آن لوزالمعده است، نقش زیادی در هضم غذا دارد. لوزوالمعده در داخل شکم، درست در پشت شکم قرار دارد. تقریباً به اندازه دست میباشد.
در طول هضم غذا، لوزالمعده آب پانکراس تولید میکند که آنزیم نامیده میشود. این آنزیمها قندها، چربیها و نشاستهها را تجزیه میکنند. پانکراس همچنین با ساختن هورمونها به سیستم هضم کمک میکند. اینها پیام رسانهای شیمیایی هستند که از طریق خون عبور میکنند. هورمونهای لوزالمعده به تنظیم سطح قند خون و اشتها، تحریک اسیدهای معده کمک میکنند و به معده میگویند چه موقع تخلیه شود.
آنزیمهای پانکراس
پانکراس آنزیمهایی به نام آنزیمهای پانکراس برای تجزیه مواد غذایی ایجاد میکند. این آنزیمها از طریق مجاری در لوزالمعده عبور میکنند. آنها در قسمت بالایی روده کوچک به نام اثنی عشر خالی میشوند. هر روز، پانکراس حدود 226 گرم آب گوارشی پر از آنزیم تولید میکند.
آنزیمهای مختلف لوزالمعده
لیپاز این آنزیم همراه با صفرا، که کبد تولید میکند، باعث تجزیه چربی در رژیم غذایی میشود. اگر لیپاز کافی نداشته باشید، بدن در جذب چربی و ویتامینهای مهم محلول در چربی (A ، D ، E ، K) مشکل خواهد داشت. علائم جذب ضعیف چربی شامل اسهال و حرکات روده چرب است.
پروتئاز این آنزیم پروتئینهای موجود در رژیم را تجزیه میکند. همچنین در برابر میکروبهایی که ممکن است در روده زندگی کنند مانند برخی باکتریها و مخمرها کمک میکند. پروتئینهای هضم نشده در برخی افراد ممکن است واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند.
آمیلاز این آنزیم به تجزیه نشاسته به قند کمک میکند، بدن میتواند از آن برای انرژی استفاده کند. اگر آمیلاز کافی نداشته باشید، ممکن است از کربوهیدراتهای هضم نشده به اسهال مبتلا شوید.
هورمونهای پانکراس
بسیاری از گروههای سلول در داخل لوزالمعده هورمون تولید میکنند. برخلاف آنزیمهایی که در سیستم هضم آزاد میشوند، هورمونها در خون ترشح میشوند و پیامها را به قسمتهای دیگر دستگاه گوارش منتقل میکنند.
هورمونهای لوزالمعده عبارتند از:
انسولین این هورمون در سلولهای پانکراس ساخته میشود که به سلولهای بتا معروف هستند. سلولهای بتا حدود 75٪ سلولهای هورمون پانکراس را تشکیل میدهند. انسولین هورمونی است که به بدن کمک میکند از قند برای انرژی استفاده کند. بدون انسولین کافی، سطح قند در خون افزایش مییابد و به دیابت مبتلا میشوید.
گلوکاگون سلولهای آلفا حدود 20٪ سلولهای پانکراس را که هورمون تولید میکنند تشکیل میدهند. آنها گلوکاگون تولید میکنند. اگر قند خون خیلی پایین بیاید، گلوکاگون با ارسال پیامی به کبد برای آزاد سازی قند ذخیره شده به افزایش آن کمک میکند.
گاسترین و آمیلین. گاسترین در درجه اول در سلولهای G موجود در معده ساخته میشود. برخی از گاسترین و آمیلین در لوزالمعده نیز ساخته میشوند. این معده را تحریک میکند تا اسید معده تولید کند. آمیلین در سلولهای بتا ساخته میشود و به کنترل اشتها و تخلیه معده کمک میکند.
مشکلات و هضم شایع لوزالمعده
دیابت، پانکراتیت و سرطان لوزالمعده سه مشکل رایجی است که بر لوزالمعده تأثیر میگذارد.
نحوه تأثیر دیابت، پانکراتیت و سرطان لوزالمعده بر هضم غذا
دیابت. اگر سلولهای بتای پانکراس انسولین کافی تولید نکنند یا بدن نتواند از انسولین تولید شده در پانکراس استفاده کند، ممکن است به دیابت مبتلا شوید. دیابت میتواند باعث گاستروپارزی شود، یعنی کاهش عملکرد حرکتی دستگاه گوارش. دیابت همچنین بر آنچه بعد از هضم غذا اتفاق میافتد تأثیر میگذارد. اگر انسولین کافی نداشته باشید و یک وعده غذایی سرشار از کربوهیدرات بخورید، قند میتواند بالا رفته و علائمی مانند گرسنگی و کاهش وزن ایجاد کند. در طولانی مدت، میتواند منجر به بیماریهای قلبی و کلیوی در میان سایر مشکلات شود.
پانکراتیت. پانکراتیت هنگامی اتفاق میافتد که پانکراس ملتهب شود. اغلب اوقات بسیار دردناک است. در پانکراتیت، آنزیمهای گوارشی پانکراس باعث حمله به لوزالمعده میشوند و باعث درد شدید شکم میشوند. علت اصلی پانکراتیت حاد مسدود شدن مجاری صفراوی توسط سنگهای صفراوی است.
مصرف زیاد الکل میتواند باعث پانکراتیت شود که از بین نمیرود. این به عنوان پانکراتیت مزمن شناخته میشود. لوزالمعده بر هضم غذا تأثیر میگذارد زیرا آنزیمها در دسترس نیستند. این امر منجر به اسهال، کاهش وزن و سوتغذیه میشود. حدود 90٪ از پانکراس برای ایجاد این علائم باید از کار بیفتد.
سرطان پانکراس. حدود 95٪ سرطانهای لوزالمعده در سلولهایی شروع میشود که آنزیمهایی برای هضم ایجاد میکنند. نداشتن آنزیم لوزالمعده کافی برای هضم طبیعی در سرطان لوزالمعده بسیار رایج است. علائم میتواند شامل کاهش وزن، کاهش اشتها، سوء هاضمه و مدفوع چرب باشد.
لوزالمعده برای هضم غذا و مدیریت استفاده از قند برای تأمین انرژی بعد از هضم مهم است. اگر علائمی از مشکلات هضم لوزالمعده دارید، مانند از دست دادن اشتها، شکم درد، مدفوع چرب یا کاهش وزن، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.