نارسایی قلب
نارسایی قلبی، که گاهی اوقات به عنوان نارسایی احتقانی قلب شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که عضله قلب خون را به اندازه لازم پمپ نمیکند. برخی شرایط خاص، مانند تنگی عروق قلب (بیماری عروق کرونر) یا فشار خون بالا، به تدریج قلب را بیش از حد ضعیف یا سفت میکند تا بتواند به طور موثر پمپ شود.
همه شرایطی که منجر به نارسایی احتقانی میشوند قابل برگشت نیستند، اما روشهای درمانی میتوانند علائم و نشانههای نارسایی احتقانی را بهبود بخشیده و افزایش طول عمر را بیشتر کمک کنند. تغییر در سبک زندگی – مانند ورزش، کاهش سدیم در رژیم غذایی، کنترل استرس و کاهش وزن میتواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
یکی از راههای جلوگیری از نارسایی قلبی پیشگیری و کنترل بیماریهایی است که باعث نارسایی احتقانی میشوند. مانند بیماری عروق کرونر، فشار خون بالا، دیابت یا چاقی.
علائم بیماری
- تنگی نفس (تنگی نفس) هنگام تحرک و یا دراز کشیدن
- خستگی و ضعف
- تورم (ورم) در پاها یا مچ پا
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- کاهش توانایی ورزش
- سرفه مداوم یا خس خس سینه با بلغم سفید یا صورتی مایل به خون
- افزایش نیاز به ادرار در شب
- تورم شکم (آسیت)
- افزایش وزن بسیار سریع در اثر احتباس مایعات
- کمبود اشتها و حالت تهوع
- مشکل در تمرکز یا کاهش هوشیاری
- تنگی نفس ناگهانی و شدید و سرفه کردن مخاط صورتی و کف دار
- درد در قفسه سینه اگر نارسایی قلبی ناشی از حمله قلبی باشد.
نارسایی قلبی می تواند مداوم باشد (مزمن)، یا ممکن است به طور ناگهانی (حاد) شروع شود.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
اگر فکر میکنید علائم یا نشانههای نارسایی قلبی را تجربه کردهاید به پزشک مراجعه کنید. اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، به دنبال درمان اضطراری باشید.
- درد قفسه سینه
- غش یا ضعف شدید
- ضربان قلب سریع یا نامنظم همراه با تنگی نفس، درد قفسه سینه یا غش کردن
- تنگی نفس ناگهانی و شدید و سرفه کردن مخاط صورتی و کف دار
اگرچه این علائم و نشانهها ممکن است به دلیل نارسایی قلبی باشد. اما علل احتمالی دیگری از جمله سایر بیماریهای قلبی و ریوی تهدید کننده زندگی وجود دارد. برای کمک فوری با شماره 115 تماس بگیرید. پزشکان اورژانس سعی میکنند وضعیت را تثبیت کنند و تشخیص دهند که علائم به دلیل نارسایی احتقانی است یا چیز دیگری.
علل بیماری نارسایی قلبی
نارسایی قلبی اغلب پس از آسیب رساندن یا ضعیف شدن قلب به بیماریهای دیگر ایجاد میشود. با این وجود علت نارسایی احتقانی تضعیف بودن قلب نیست. اگر قلب بیش از حد سفت شود نیز م تواند رخ دهد.
در نارسایی احتقانی، محفظههای اصلی پمپاژ قلب (بطنها) ممکن است سفت شوند و به درستی بین ضربانها پر نشوند. در برخی موارد از نارسایی احتقانی، ممکن است عضله قلب آسیب دیده و ضعیف شود و بطنها گشاد شوند که قلب نتواند خون را به طور موثر در بدن پمپاژ کند.
با گذشت زمان، قلب دیگر نمیتواند خواستههای طبیعی را که برای انتقال خون به بقیه بدن وجود دارد، دنبال کند.
کسر جهشی اندازه گیری مهمی در میزان خوب پمپاژ قلب است و برای کمک به طبقه بندی نارسایی احتقانی و راهنمایی درمان استفاده میشود. در قلب سالم، کسر جهشی 50 درصد یا بیشتر است – به این معنی که بیش از نیمی از خون که بطن را پر میکند، با هر ضربان خارج میشود.
اما نارسایی قلبی حتی با کسر دفع طبیعی نیز میتواند رخ دهد. این اتفاق میافتد اگر عضله قلب از شرایطی مانند فشار خون بالا سفت شود.
نارسایی احتقانی میتواند در سمت چپ (بطن چپ)، سمت راست (بطن راست) یا هر دو طرف قلب باشد. به طور کلی، نارسایی احتقانی از سمت چپ، بخصوص بطن چپ – محفظه اصلی پمپاژ قلب شروع میشود.
بیماریهایی که باعث نارسایی احتقانی میشود
بیماری عروق کرونر و حمله قلبی
بیماری عروق کرونر شایعترین شکل بیماری قلبی و شایعترین علت نارسایی قلبی است. این بیماری در اثر تجمع رسوبات چربی (پلاک) در عروق ایجاد میشود که جریان خون را کاهش میدهد و میتواند منجر به حمله قلبی شود.
فشار خون بالا
اگر فشار خون بالا باشد، قلب باید بیشتر از آنچه که لازم است کار کند تا خون در بدن جریان یابد. با گذشت زمان، این ورزش اضافی میتواند عضله قلب را خیلی سفت یا ضعیف کند تا بتواند خون را به طور موثر پمپ کند.
دریچههای قلب
دریچه قلب جریان خون را در مسیر مناسب از طریق قلب حفظ میکنند. دریچه آسیب دیده به دلیل نقص قلب، بیماری عروق کرونر یا عفونت قلبی، قلب را مجبور به کار بیشتر میکند، که به مرور زمان باعث ضعیف شدن قلب میشود.
آسیب به عضله قلب (کاردیومیوپاتی)
آسیب به عضله قلب (کاردیومیوپاتی) میتواند دلایل زیادی داشته باشد ، از جمله چندین بیماری، عفونت، مصرف الکل و اثر سمی داروهایی که برای شیمی درمانی استفاده میشود. عوامل ژنتیکی نیز میتوانند نقش داشته باشند.
میوکاردیت
میوکاردیت التهاب عضله قلب است. این بیماری معمولاً توسط ویروسی از جمله COVID-19 ایجاد میشود و میتواند به نارسایی قلبی سمت چپ منجر شود.
نقص مادرزادی قلب
اگر قلب و محفظهها یا دریچههای قلب به درستی تشکیل نشده باشد، قسمتهای سالم قلب باید برای پمپاژ خون از طریق قلب بیشتر کار کنند، که به نوبه خود ممکن است منجر به نارسایی قلبی شود.
ریتمهای غیرطبیعی قلب (آریتمی قلب)
ریتم غیرطبیعی قلب ممکن است باعث تپش قلب شود و کار اضافی برای قلب ایجاد کند. ضربان قلب آهسته ممکن است منجر به نارسایی قلبی شود.
بیماریهای دیگر مانند دیابت، اچ آی وی، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید یا تجمع آهن (هموکروماتوز) یا پروتئین (آمیلوئیدوز) – نیز ممکن است در نارسایی احتقانی نقش داشته باشد.
علل نارسایی حاد قلبی شامل ویروسهایی است که به عضله قلب حمله می کنند. عفونتهای شدید، واکنشهای آلرژیک، لخته شدن خون در ریه، استفاده از داروهای خاص یا هر بیماری که کل بدن را تحت تأثیر قرار میدهد.
عوارض بیماری
اگر به نارسایی احتقانی مبتلا هستید، چشم انداز به علت و شدت آن، سلامت کلی و سایر عوامل مانند سن بستگی دارد. عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد.
آسیب کلیه یا نارسایی کلیه
نارسایی احتقانی میتواند جریان خون در کلیهها را کاهش دهد، که در صورت عدم درمان در نهایت باعث نارسایی کلیه میشود. آسیب کلیه در اثر نارسایی احتقانی برای درمان نیاز به دیالیز دارد.
مشکلات دریچه قلب
دریچههای قلب که جریان خون را در مسیر مناسب از طریق قلب حفظ میکنند ، ممکن است در صورت بزرگ شدن قلب یا فشار خون در قلب به دلیل نارسایی احتقانی، به درستی کار نکنند.
آسیب کبدی
نارسایی قلبی میتواند منجر به تجمع مایعات شود که فشار زیادی به کبد وارد میکند. این نسخه پشتیبان از مایعات میتواند منجر به ایجاد زخم شود که عملکرد صحیح کبد را دشوار میکند.
علائم و عملکرد قلب برخی از افراد با درمان مناسب بهبود مییابد. با این حال، نارسایی احتقانی میتواند زندگی را تهدید کند. افراد مبتلا به نارسایی احتقانی ممکن است علائم شدیدی داشته باشند و برخی از آنها ممکن است نیاز به پیوند قلب یا پشتیبانی با دستگاه کمکی بطنی داشته باشند.
جلوگیری از نارسایی قلب
کلید جلوگیری از نارسایی احتقانی کاهش عوامل خطرزا است. با ایجاد تغییر در سبک زندگی همراه با کمک به داروهای مورد نیاز، میتوانید بسیاری از عوامل خطر بیماریهای قلبی – به عنوان مثال فشار خون بالا و بیماری عروق کرونر – را کنترل یا از بین ببرید.
تغییراتی در سبک زندگی که میتوانید برای جلوگیری از نارسایی قلبی ایجاد کنید، شامل موارد زیر است:
- سیگار نکشیدن
- کنترل برخی شرایط ، مانند فشار خون بالا و دیابت
- تحرک بدنی
- خوردن غذاهای سالم
- حفظ وزن سالم
- کاهش و کنترل استرس
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.