غدد جنسی
غدد

غدد جنسی

آشنایی با غدد جنسی

غدد جنسی، اندام‌های تولید مثل اولیه، بیضه در مردان و تخمدان در بانوان است. این اندام‌ها مسئول تولید اسپرم و تخمک هستند اما هورمون‌هایی نیز ترشح می‌کنند و غدد درون ریز محسوب می‌شوند.

بیضه‌ها

هورمون‌های جنسی مردانه، به عنوان یک گروه، آندروژن نامیده می‌شوند. آندروژن اصلی تستوسترون است که توسط بیضه‌ها ترشح می‌شود. مقدار کمی نیز توسط قشر آدرنال تولید می‌شود. تولید تستوسترون از زمان رشد جنین آغاز می‌شود، مدت کوتاهی پس از تولد ادامه می‌یابد، تقریباً در دوران کودکی متوقف می‌شود و سپس در بلوغ از سر گرفته می‌شود.

هورمون استروئیدی مسئول موارد زیر است

  • رشد و نمو ساختارهای تولید مثل در مردان
  • افزایش رشد اسکلتی و عضلانی
  • بزرگ شدن حنجره همراه با تغییرات صدا
  • رشد و توزیع موهای بدن
  • افزایش میل جنسی مردان

ترشح تستوسترون توسط سیستم بازخورد منفی تنظیم می‌شود که شامل آزاد سازی هورمون‌ها از هیپوتالاموس و گنادوتروپین‌ها از هیپوفیز قدامی است.

تخمدان

دو گروه هورمون جنسی زنانه در تخمدان‌ها، استروژن‌ها و پروژسترون تولید می‌شوند. این هورمون‌های استروئیدی به رشد و عملکرد اندام‌های تولید مثل زنان و ویژگی‌های جنسی کمک می‌کنند.

در شروع بلوغ، استروژن‌ها باعث بزرگ شدن برخی از نواحی بدن بانوان می‌شود.

  • رشد سینه‌ها
  • توزیع چربی در لگن، پاها و پستان مشهود است
  • بلوغ اندام‌های تولید مثل مانند رحم و واژن

پروژسترون در هنگام آمادگی برای بارداری باعث ضخیم شدن پوشش رحم می‌شود. با هم، پروژسترون و استروژن مسئول تغییراتی هستند که در رحم در طول چرخه قاعدگی زنان اتفاق می‌افتد.

به عنوان یک جز component از سیستم غدد درون ریز، هر دو غدد جنسی مرد و زن هورمون‌های جنسی تولید می‌کنند. هورمون‌های جنسی زن و مرد هورمون‌های استروئیدی هستند و به همین ترتیب می‌توانند از غشای سلولی سلول‌های هدف خود عبور کرده و بر بیان ژن درون سلول تأثیر بگذارند.

تولید هورمون گناد توسط هورمون‌های ترشح شده از هیپوفیز قدامی در مغز تنظیم می‌شود. هورمون‌هایی که باعث تحریک غدد جنسی برای تولید هورمون‌های جنسی می‌شوند به عنوان گنادوتروپین شناخته می‌شوند. هیپوفیز هورمون لوتئین ساز گنادوتروپین‌ها (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH) را ترشح می‌کند.

این هورمون‌های پروتئینی از طریق مختلف بر اندام‌های تولید مثل تأثیر می‌گذارند. LH بیضه‌ها را برای ترشح هورمون جنسی تستوسترون و تخمدان‌ها برای ترشح پروژسترون و استروژن‌ها تحریک می‌کند. FSH به بلوغ فولیکول‌های تخمدان (کیسه‌های حاوی تخمک) در زنان و تولید اسپرم در مردان کمک می‌کند.

هورمون‌های گناد زنانه

هورمون‌های اولیه تخمدان، استروژن و پروژسترون هستند.

استروژن‌ها: گروهی از هورمون‌های جنسی زنانه که برای تولید مثل و رشد خصوصیات جنسی زن مهم هستند. استروژن‌ها مسئول رشد و بلوغ رحم و واژن هستند. رشد پستان، گشاد شدن لگن، توزیع بیشتر چربی در باسن، ران و پستان. تغییرات رحم در طول چرخه قاعدگی و رشد موهای بدن افزایش می‌یابد.

پروژسترون: هورمونی که برای آماده سازی رحم برای بارداری عمل می‌کند. تغییرات رحم را در طول چرخه قاعدگی تنظیم می‌کند. میل جنسی را افزایش می‌دهد کمک به تخمک گذاری و رشد غده را برای تولید شیر در دوران بارداری تحریک می‌کند.
Androstenedione – هورمون آندروژن که به عنوان پیش ماده تستوسترون و استروژن عمل می‌کند.

اکتیوین: هورمونی که تولید و ترشح هورمون محرک فولیکول (FSH) را تحریک می‌کند. همچنین در تنظیم چرخه قاعدگی کمک می‌کند.
Inhibin – هورمونی که مانع تولید و آزادسازی FSH می‌شود.

هورمون‌های گناد مردان

آندروژن‌ها هورمون‌هایی هستند که در درجه اول رشد سیستم تولید مثل مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهند. اگرچه در مردان در سطوح بسیار بالاتری یافت می‌شود، آندروژن‌ها نیز در زنان تولید می‌شوند. تستوسترون آندروژن اصلی ترشح شده توسط بیضه‌ها است.

تستوسترون: هورمون جنسی برای رشد اندام‌های جنسی مرد و ویژگی‌های جنسی مهم است. تستوسترون مسئول افزایش عضله و توده استخوانی است. رشد موهای بدن توسعه شانه‌های پهن تعمیق صدا و رشد آلت تناسلی مرد.

Androstenedione – هورمونی که به عنوان پیش ماده تستوسترون و استروژن عمل می‌کند.

اینهیبین: هورمونی که آزادسازی FSH را مهار می‌کند و تصور می‌شود در توسعه و تنظیم سلول‌های اسپرم نقش دارد.

غدد جنسی تنظیکم کننده تنظیم هورمونی

هورمون‌های جنسی ممکن است توسط هورمون‌های دیگر، توسط غدد و اندام‌ها و با یک مکانیسم بازخورد منفی تنظیم شوند. هورمون‌هایی که ترشح هورمون‌های دیگر را تنظیم می‌کنند هورمون‌های گرمسیری نامیده می‌شوند.

گنادوتروپین‌ها، هورمون‌های گرمسیری هستند که ترشح هورمون‌های جنسی توسط غدد جنسی را تنظیم می‌کنند.

اکثر هورمون‌های گرمسیری و گنادوتروپین‌های FSH و LH توسط هیپوفیز قدامی ترشح می‌شوند. ترشح گنادوتروپین خود توسط هورمون گرمسیری آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) تنظیم می‌شود، که توسط هیپوتالاموس تولید می‌شود.

GnRH آزاد شده از هیپوتالاموس هیپوفیز را تحریک می‌کند تا گنادوتروپین‌های FSH و LH را آزاد کند. FSH و LH و به نوبه خود باعث تحریک غدد جنسی برای تولید و ترشح هورمون‌های جنسی می‌شود.

تنظیم تولید و ترشح هورمون‌های جنسی نیز نمونه‌ای از حلقه بازخورد منفی است. در تنظیم بازخورد منفی، محرک اولیه با پاسخی که ایجاد می‌کند کاهش می‌یابد. پاسخ محرک اولیه را از بین می‌برد و مسیر متوقف می‌شود.

ترشح GnRH هیپوفیز را برای ترشح LH و FSH تحریک می‌کند. LH و FSH غدد جنسی را تحریک می‌کنند تا تستوسترون یا استروژن و پروژسترون آزاد کنند.

وقتی هورمون‌های جنسی در خون گردش می‌یابند، افزایش غلظت آن‌ها توسط هیپوتالاموس و هیپوفیز تشخیص داده می‌شود. هورمون‌های جنسی به جلوگیری از ترشح GnRH ،LH و FSH کمک می‌کنند که منجر به کاهش تولید و ترشح هورمون‌های جنسی می‌شود.

غدد جنسی محل تولید گامت‌های مرد و زن است. تولید سلول‌های اسپرم به عنوان اسپرماتوژنز شناخته می‌شود. این روند به طور مداوم رخ می‌دهد و در بیضه‌های مرد صورت می‌گیرد.

عملکرد میوز در غدد جنسی مردان

سلول زایای مرد یا اسپرماتوسیت تحت یک فرآیند تقسیم سلول دو بخشی قرار می‌گیرد که میوز نامیده می‌شود. میوز سلول‌های جنسی را با نیمی از تعداد کروموزوم به عنوان سلول مادر تولید می‌کند. سلول‌های جنسی زن و مرد هاپلوئید در حین لقاح با هم متحد می‌شوند و به یک سلول دیپلوئید به نام زیگوت تبدیل می‌شوند. برای انجام لقاح باید صدها میلیون اسپرم آزاد شود.

عملکرد اوژنزیس در غدد جنسی زنان

اوژنزیس (تخمک گذاری) در تخمدان‌های ماده اتفاق می‌افتد. بعد از کامل شدن میوز I، به تخمک (سلول تخمک) تخمک ثانویه گفته می‌شود. تخمک ثانویه هاپلوئید تنها در صورت برخورد با سلول اسپرم و لقاح مرحله دوم میوز را تکمیل می‌کند.

یک زن تا زمان یائسگی به تولید تخمک ادامه خواهد داد. در یائسگی، در تولید هورمون‌هایی که تخمک گذاری را تحریک می‌کنند، کاهش می‌یابد. این یک روند عادی است که با بالغ شدن زنان، معمولاً بالای 50 سال اتفاق می‌افتد.

عمل لقاح

با شروع لقاح، تخمک ثانویه میوز II را کامل می‌کند و سپس تخمک نامیده می‌شود. وقتی لقاح کامل شد، اسپرم و تخمک متحد به یک سایگوت تبدیل می‌شود. زیگوت سلولی است که در اولین مرحله رشد جنینی است.

اختلالات گناد

اختلالات غدد جنسی در نتیجه اختلال در ساختار عملکرد غدد جنسی مرد یا زن اتفاق می‌افتد. بی نظمی‌هایی که روی تخمدان‌ها تأثیر می‌گذارد شامل سرطان تخمدان، کیست تخمدان و پیچ خوردن تخمدان است. اختلالات غدد جنسی زنان در ارتباط با هورمون‌های سیستم غدد درون ریز شامل سندرم تخمدان پلی کیستیک (ناشی از عدم تعادل هورمون) و آمنوره (بدون قاعدگی).

از اختلالات بیضه‌های نر می‌توان به پیچ خوردگی بیضه (پیچ خوردن طناب اسپرماتیک)، سرطان بیضه، اپیدیدیمیت (التهاب اپیدیدیم) و هیپوگنادیسم اشاره کرد. (بیضه ها تستوسترون کافی تولید نمی‌کنند.)

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :