تأخیر در رشد گفتار کودکان
تاخیر تکلم در گفتار کودک مانند سایر مهارتها و نقاط عطف، سنی که بچهها شروع به صحبت میکنند میتواند متفاوت باشد. دانستن اندکی در مورد رشد گفتار و زبان میتواند به والدین کمک کند تا متوجه شوند که آیا جای نگرانی وجود دارد یا وجود ندارد؟
تفاوت گفتار و زبان کودک
گفتار بیان کلامی زبان است و شامل بیان (نحوه ایجاد اصوات و کلمات) است.
زبان، دادن و گرفتن اطلاعات است. این درک از طریق ارتباطات کلامی، غیرکلامی و نوشتاری است.
تاخیر در گفتار و زبان کودک چیست؟
مشکلات گفتار و زبان متفاوت است، اما اغلب همپوشانی دارند.
کودکی با تاخیر زبانی ممکن است کلمات را به خوبی بیان کند اما فقط بتواند دو کلمه را کنار هم قرار دهد.
کودکی که تأخیر در گفتار دارد ممکن است از کلمات و عبارات برای بیان عقاید استفاده کند اما درک آن دشوار است.
علائم تأخیر تکلم گفتار یا زبان چیست؟
نوزادی که به صدا پاسخ نمیدهد یا بیش از حد ساکت است، باید فوراً توسط پزشک معاینه شود. اما غالباً برای والدین سخت است که بدانند فرزندشان برای رسیدن به نقطه عطف گفتار یا زبان کمی بیشتر وقت میبرد یا مشکلی وجود دارد.
در اینجا مواردی وجود دارد که باید آنها را تماشا کنید. اگر فرزندتان با پزشک خود تماس بگیرید:
12 ماهگی: از حرکات استفاده نمیکند، مانند تکان دادن دست هنگام خداحافظ
18 ماهگی: برای برقراری ارتباط، حرکات را بر صداگذاری ترجیح میدهد. در تقلید صداها مشکل دارد و همچنین در درک درخواستهای شفاهی ساده مشکل دارد.
2 سالگی: فقط برخی از اصوات یا کلمات را به طور مکرر میگوید و نمیتواند از زبان شفاهی برای برقراری ارتباط بیشتر از نیازهای فوری استفاده کند. دستورالعملهای ساده را دنبال نمیکند.
اگر درک گفتار کودک شما نسبت به سن او دشوارتر است نیز با پزشک تماس بگیرید.
والدین باید حدود 50٪ گفتار کودک را در 2 سالگی و 75٪ آن را در 3 سالگی درک کنند.
تا 4 سالگی، گفتار کودک باید بیشتر اوقات درک شود.
چه عواملی باعث تاخیر در گفتار و زبان کودک میشود؟
- نقص دهان، مانند مشکلات زبان یا کام (سقف دهان)
- چین در زیر زبان، که میتواند حرکت زبان را محدود کند.
- بسیاری از بچهها با تأخیر در گفتار دارای مشکلات دهانی – حرکتی هستند. این موارد زمانی اتفاق میافتد که در نواحی مغز، مسئول گفتار مشکلی وجود داشته باشد. این امر هماهنگی لبها، زبان و فک را برای ایجاد صداهای گفتاری دشوار میکند. این کودکان همچنین ممکن است دارای مشکلات دهانی-حرکتی دیگری مانند مشکلات تغذیهای باشند.
مشکلات شنوایی همچنین میتواند بر گفتار تأثیر بگذارد. بنابراین متخصص شنوایی باید هر زمان که نگرانی در گفتار وجود دارد، شنوایی کودک را آزمایش کند. کودکانی که مشکل شنوایی دارند ممکن است در گفتن، درک، تقلید و استفاده از زبان دچار مشکل شوند.
عفونت گوش، به ویژه عفونتهای مزمن، میتواند بر شنوایی تأثیر بگذارد. اما تا زمانی که شنوایی طبیعی در یک گوش وجود داشته باشد، گفتار و زبان به طور طبیعی رشد میکنند.
تاخیر تکلم در گفتار یا زبان چگونه تشخیص داده میشود؟
کودک ممکن است مشکلی داشته باشد، مهم است که بلافاصله به یک آسیب شناس گفتاری زبان مراجعه کنید. میتوانید یک آسیب شناس گفتاری زبان را به تنهایی پیدا کنید یا از ارائهدهنده خدمات بهداشتی خود بخواهید که به یک متخصص ارجاع دهد.
گفتار درمانگر موارد زیر را بررسی میکند.
- آنچه کودک میفهمد (به نام زبان پذیرا)
- آنچه فرزند میتواند بگوید (به نام زبان گویا)
- توسعه صدا و وضوح گفتار
- وضعیت دهانی-حرکتی کودک شما (نحوه کار دهان ، زبان ، کام و غیره ، برای گفتار و همچنین خوردن و بلعیدن با هم)
- گفتار درمانگر مهارتهای گفتاری و زبانی کودک را بررسی میکند. آسیب شناس آزمایشات استانداردی را انجام میدهد و به دنبال نقاط عطفی در رشد گفتار و زبان است.
بر اساس نتایج آزمایش، آسیب شناس گفتار زبان ممکن است گفتاردرمانی را برای کودک توصیه کند.
گفتار درمانی چگونه کمک میکند؟
گفتار درمانی برای بهبود مهارتهای گفتاری و زبانی با کودک کار خواهد کرد و نشان میدهد که برای کمک به کودک در خانه چه کاری باید انجام دهید. والدین بخش مهمی در کمک به کودکانی هستند که مشکل گفتاری یا زبانی دارند.
چند روش برای بهبود تاخیر در گفتار کودک در خانه
- روی ارتباط تمرکز کنید.
- با کودک خود صحبت کنید
- آواز بخوانید و از صداها و حرکات تقلید کنید.
- برای کودک خود کتاب بخوانید. به دنبال کتابهای تختهای یا کتابهای مصور باشید که بچهها را ترغیب میکند تا وقتی تصاویر را نام میبرید نگاه کنند.
از موقعیتهای روزمره استفاده کنید. برای پیشرفت در تاخیر تکلم در گفتار و زبان کودکتان، در طول روز صحبت کنید. مواد غذایی موجود در فروشگاههای مواد غذایی را نام ببرید، در حالی که غذا درست میکنید یا یک اتاق را تمیز میکنید چه کاری انجام میدهید، و اشیا اطراف خانه را نشان دهید.
شناخت و درمان تأخیرهای گفتاری و زبانی از اوایل بهترین روش است. اگر در مورد رشد گفتار یا گفتار فرزند خود نگرانی دارید، با پزشک تماس بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.