بیماری قرنیه چشم
چشم و بینایی

بیماری قرنیه چشم

بیماری قرنیه چشم چیست؟

اصطلاح بیماری قرنیه چشم به موارد مختلفی گفته می‌شود که عمدتا قرنیه را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این موارد شامل عفونت، تحلیل رفتن و بسیاری از اختلالات دیگر است که ممکن است بیشتر در نتیجه وراثت بوجود آیند.

قرنیه چیست؟

همراه قرضچه (سفید چشم)، قرنیه به عنوان سدی در برابر آلودگی، میکروب‌ها و سایر ذراتی که می‌توانند به اجزای ظریف چشم آسیب برسانند، عمل می‌کند. قرنیه همچنین مقداری از نور ماورا بنفش خورشید را فیلتر می‌کند.

قرنیه همچنین نقشی اساسی در بینایی دارد. وقتی نور به چشم وارد می‌شود، توسط شکل خارجی قرنیه شکسته یا خم می‌شود. انحنای این لایه خارجی کمک می‌کند تا چشم می‌تواند روی اجسام نزدیک و دور تمرکز کند. اگر قرنیه از طریق بیماری، عفونت یا آسیب ببیند، جای زخم یا تغییر رنگ می‌تواند با مسدود یا تحریف نور هنگام ورود به چشم، باعث اختلال در بینایی شود.

سه لایه اصلی قرنیه چشم

  • اپیتلیوم

سطحی‌ترین لایه قرنیه، اپیتلیوم از ورود ماده به داخل چشم جلوگیری می‌کند. این لایه همچنین اکسیژن و مواد مغذی اشک را جذب می‌کند.

  • استروما

استروما ضخیم‌ترین لایه قرنیه است و در پشت اپیتلیوم یافت می‌شود. بیشتر از آب و پروتئین تشکیل شده است که به آن حالت کشسانی اما جامد می‌دهد.

  • اندوتلیوم

اندوتلیوم یک لایه سلول منفرد است که بین استروما و شوک آبی، مایع شفاف موجود در جلوی چشم قرار دارد. اندوتلیوم به عنوان پمپ عمل می‌کند، آب اضافی را به دلیل جذب شدن در استروما دفع می‌کند. بدون این عملکرد ویژه، استروما می‌تواند از نظر ظاهری غرقاب و مبهم و مات شود، همچنین باعث کاهش بینایی می‌شود.

انواع تبخال‌های بیماری قرنیه چشم

تبخال چشمی

این یک عفونت ویروسی چشم است که ممکن است مجدد ایجاد شود. علت اصلی تبخال چشمی ویروس هرپس سیمپلکس I (HSV I) است. این همان ویروسی است که باعث ایجاد تبخال می‌شود، اما تبخال چشمی نیز می‌تواند از ویروس هرپس سیمپلکس II منتقله از راه مقاربتی (HSV II) ایجاد شود که باعث تبخال دستگاه تناسلی می‌شود.

تبخال چشمی زخم‌هایی را در سطح قرنیه ایجاد می‌کند که می‌تواند منجر به زخم شدن و کاهش بینایی شود. التهاب می‌تواند به عمق قرنیه و چشم گسترش یابد.

هیچ درمانی برای این بیماری قرنیه چشم وجود ندارد، اما اغلب با استفاده از داروهای ضد ویروسی می‌توان آن را کنترل کرد.

تبخال زونا

زونا بازگشت ویروس آبله مرغان در افرادی است که قبلاً به این بیماری مبتلا شده‌اند. بعد از حمله آبله مرغان، این ویروس معمولاً در اعصاب بدن غیر فعال می‌ماند. بعداً می تواند از طریق این اعصاب حرکت کرده و قسمت‌های خاصی از بدن مانند چشم را آلوده کند. هرپس زوستر می‌تواند باعث ایجاد تاول یا ضایعاتی در قرنیه، تب و درد از رشته‌های عصبی آسیب دیده شود.

ضایعات قرنیه معمولاً به خودی خود بهبود می‌یابند، اما درمان ضد ویروسی ممکن است روند بیماری را کوتاه کند. برخی از افراد پس از زونا که به استفاده از قطره‌های چشم دراز مدت یا کمتر جراحی قرنیه نیاز دارند، دچار التهاب مزمن قرنیه می‌شوند.

زونا می‌تواند در هر کسی که در معرض ویروس آبله مرغان قرار گرفته باشد، باشد. اما در افراد مسن (به ویژه افراد بالای 65 سال) و افراد با سیستم ایمنی ضعیف خطر افزایش می‌یابد.

در صورت مشاهده علائم زونا در نزدیک یا در چشم به چشم پزشک خود مراجعه کنید.

دیستروفی قرنیه

بیش از 20 دیستروفی قرنیه وجود دارد، بیماری‌هایی که باعث ایجاد مشکلات ساختاری در قرنیه می‌شوند.

قوز قرنیه

قوز قرنیه یک بیماری پیش رونده قرنیه چشم است که در آن قرنیه نازک می‌شود و تغییر شکل می‌دهد. قوز قرنیه با تغییر انحنای قرنیه، اعوجاجی خفیف یا شدید ایجاد می‌کند که آستیگماتیسم نامنظم و معمولاً کوته بینی نامیده می‌شود. همچنین قوز قرنیه ممکن است باعث تورم و اسکار قرنیه و کاهش بینایی شود.

علل قوز قرنیه عبارتند از:

  • ژنتیک
  • ضربه به چشم (به عنوان مثال، مالش چشم یا استفاده طولانی مدت از تماس سخت)
  • بیماری‌های چشم، مانند رتینیت پیگمنتوزا، رتینوپاتی نارس.
  • بیماری‌های آلرژیک مانند تب یونجه، اگزما و کراتوکونژونکتیویت بهاره.

بیماری‌های دیگری مانند سندرم داون، استئوژنز پرفکتتا، بیماری آدیسون، آموروز مادرزادی لبر و سندرم

در ابتدا، این وضعیت با استفاده از عینک یا لنزهای نرم قابل اصلاح است. اما، با پیشرفت بیماری، ممکن است لازم باشد از لنزهای تماسی نفوذپذیر از گاز سفت و سخت استفاده کنید.

پیوند قرنیه نیز ممکن است لازم باشد. در طی این روش، قرنیه آسیب دیده با قرنیه اهدا شده جایگزین می‌شود. این عمل در حدود 9 نفر از هر 10 نفر مبتلا به قوز قرنیه پیشرفته موفقیت آمیز است. حتی پس از پیوند، به احتمال زیاد به عینک یا لنزهای تماسی برای دیدن واضح نیاز خواهید داشت.

لینک دهی قرنیه درمانی جدیدتر برای کراتوکونوس است که از نوع خاصی از اشعه ماورا بنفش برای فعال کردن قطره‌های چشمی ریبوفلاوین روی قرنیه استفاده می‌کند. این می‌تواند قرنیه را تثبیت کرده و روند پیشرفت بیماری را کند کند.

دیستروفی نقطه

دیستروفی نقطه نوعی بیماری قرنیه است که باعث چین خوردگی غیرطبیعی و کپی برداری مجدد از اپیتلیوم، خارجی‌ترین لایه قرنیه می‌شود. اثرات این تغییرات الگوهایی در قرنیه است که شبیه نقشه، نقطه کوچک است.

دیستروفی نقطه معمولاً بزرگسالان بین 40 تا 70 سال یا کودکان را در نتیجه وراثت تحت تأثیر قرار می‌دهد. معمولاً بدون درد است و باعث کاهش بینایی نمی‌شود. در برخی موارد، ممکن است فرسایش اپیتلیال رخ دهد. فرسایش اپی تلیال سایشی خود به خودی در قرنیه است که باعث آشکار شدن اعصاب پوشاننده قرنیه و ایجاد درد شدید می‌شود. انحنای طبیعی قرنیه ممکن است تغییر کرده و باعث آستیگماتیسم و ​​کوته بینی شود.

با تغییر قرنیه چشم، دید ممکن است تار شود

  • درد متوسط ​​گاهی شدید.
  • افزایش حساسیت به نور
  • پاره شدن بیش از حد
  • احساسی که چیزی در چشم است.

بیشتر بیمارانی که به این بیماری مبتلا هستند نیازی به هیچ درمانی ندارند. اگر فرسایش رخ دهد، می‌توان آنها را با پمادهای روان کننده موضعی، لنزهای تماسی مخصوص یا یک روش جراحی جزئی برای از بین بردن بافت سطح غیر طبیعی کنترل کرد. در ابتدا، شرایط با عینک یا لنزهای نرم قابل اصلاح است. اما، با پیشرفت بیماری، ممکن است لازم باشد از لنزهای تماسی نفوذپذیر از گاز سفت و سخت استفاده کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :