بررسی مشکلات تغذیه با شیر مادر
شیر مادر به عنوان جهانی بهترین روش برای تغذیه نوزاد شناخته شده است. زیرا مادر و نوزاد را از انواع مشکلات سلامتی محافظت میکند. با این وجود، بسیاری از زنانی که شروع به شیردهی میکنند، قبل از حداقل توصیه شده برای تغذیه انحصاری با شیر مادر، به مدت شش ماه متوقف میشوند. اغلب، زنان این کار را متوقف میکنند زیرا مشکلات شایع در توانایی آنها در شیردهی اختلال ایجاد میکند. خوشبختانه با راهنمایی صحیح و درمان دارویی مناسب، اکثر زنان میتوانند بر این موانع فائق آیند و به مدت طولانی به شیردهی ادامه دهند.
مصرف شیر نامناسب
شایعترین دلیل قطع شیردهی زنان این است که فکر میکنند نوزادشان شیر کافی دریافت نمیکند، اما در بسیاری از موارد، مادر تغذیه کافی دارد. اگر نوزاد نتواند شیر را به خوبی استخراج کند یا اگر مادر شیر کافی تولید نکند، ممکن است یک منبع ناکافی واقعی ایجاد شود. متأسفانه تشخیص اینکه آیا مادر شیر کافی دارد یا خیر، میتواند چالش برانگیز باشد.
تولید نامناسب شیر مادر
- سینههای مادر در دوران بارداری به اندازه کافی رشد نکرده است. این میتواند در صورتی رخ دهد که او بافت کافی تولید کننده شیر (به نام بافت غدهای) نداشته باشد.
- قبلاً جراحی سینه یا پرتودرمانی داشته است.
- عدم تعادل هورمونی
- مصرف داروهای خاصی که مانع تولید شیر میشود.
زنانی که انواع خاصی از جراحی سینه را انجام دادهاند، مانند جراحی کوچک کردن سینه، اغلب در تولید شیر کافی مشکل دارند. برای برخی، شیردهی غیرممکن است. اکثر زنانی که عمل جراحی بزرگ کردن سینه (پرتز سینه) انجام دادهاند، میتوانند با موفقیت به نوزاد خود شیر دهند.
استخراج ضعیف شیر
گاهی مادر شیر کافی تولید میکند اما نحوه شیردهی به نوزاد اشتباه است و کودک به خوبی نمیتواند شیر دریافت کند.
- چفت نشدن درست سینه و دهان نوزاد
- فاصله بیش از حد از سینه مادر.
بسیاری از نوزادان خواب آلود هستند و بیدار نگه داشتن آنها در چند روز اول پس از تولد دشوار است. این می تواند از خوردن غذای کافی کودک جلوگیری کند. سایر نوزادان ممکن است در کنترل ماهیچه های دخیل دچار مشکل شوند که این امر استخراج شیر را برای آنها مشکل میکند. مشکل تغذیه به ویژه در نوزادان نارس و زودرس نارس شایع است. بسیاری از مادران به دلیل عدم گریه، کفایت تغذیه را قضاوت می کنند. اگر نوزاد به اندازه کافی شیر نمی خورد و بیش از حد خواب آلود است، می تواند گمراه کننده باشد.
تعداد دفعات استاندارد شیر مادر به کودک
تعداد جلسات تغذیهای که مادر گزارش میکند – در هفته اول زندگی، به طور کلی 8 تا 12 بار در 24 ساعت شیردهی صورت میگیرد. چهار هفته پس از زایمان، معمولاً به 7 تا 9 بار در روز کاهش مییابد.
مقدار ادرار و مدفوع نوزاد – در پنجمین روز زندگی، نوزادانی که شیر کافی دریافت میکنند شش تا هشت بار در روز ادرار میکنند و سه یا چند بار مدفوع در روز دارند. (در روزهای ابتدایی شیردهی، مدفوع نوزاد باید زرد کم رنگ و تیره باشد.)
درد نوک سینه یا سینه
دومین شایعترین دلیل اینکه مادران شیردهی خود را زود قطع میکنند، درد نوک سینه یا سینه است.
دلایل درد نوک سینه و سینه عبارتند از:
- آسیب نوک سینه ناشی از مکیدن نوزاد یا پمپ شیر در سینه
- بزرگ شدن سینه، به این معنی که سینهها بیش از حد پر میشوند.
- مسدود شدن مجاری شیر
درد نوک سینه یکی از شایعترین شکایات مادران تازه وارد است. درد ناشی از آسیب نوک سینه باید از حساسیت نوک سینه متمایز شود، که معمولاً در دوران بارداری افزایش مییابد و تقریباً چهار روز پس از زایمان به اوج خود میرسد.
معمولاً می توانید تفاوت بین حساسیت معمولی نوک سینه و درد ناشی از آسیب نوک سینه را بر اساس زمان وقوع آن و نحوه تغییر آن در طول زمان تشخیص دهید. حساسیت طبیعی معمولاً 30 ثانیه پس از شروع شیر خوردن کاهش مییابد. همچنین در روز چهارم پس از زایمان کاهش مییابد و هنگامی که نوزاد تقریباً یک هفتهای است کاملاً برطرف میشود. درد نوک سینه ناشی از ضربه، بعد از شروع شیر خوردن ادامه مییابد یا بدتر میشود. درد شدیدی که بعد از هفته اول پس از تولد ادامه مییابد، بیشتر به دلیل آسیب نوک سینه است.
عفونت نوک سینه و سینه
- عرضه بیش از حد شیر
- اختلالات پوستی (مانند درماتیت یا پسوریازیس) که بر نوک سینه تأثیر میگذارد.
- انقباض عروقی نوک سینه، به این معنی که رگهای خونی در نوک سینه سفت شده و خون کافی را از طریق آن عبور نمیدهند.
دلایل احتمالی درد سینه یا نوک سینه مربوط به نوزاد شامل موارد زیر میباشد:
- آنکیلوگلوسیا، هنگامی که زبان کودک نمیتواند آنطور که باید آزادانه حرکت کند، و شیر دادن موثر را برای نوزاد دشوار میکند.
- تورتیکولیس، زمانی که گردن نوزاد پیچ خورده است،دریافت شیر راحت از هر دو سینه را برای کودک دشوار میکند.
- نقصهای مادرزادی در شکل دهان نوزاد که باعث میشود شردهی به نوزاد سخت شود.
- مکیدن ناهماهنگ، هنگامی که کودک زبان خود را با ریتم صحیح برای استخراج شیر تکان نمیدهد.
برای تعیین علت درد، پزشک مادر و نوزاد را معاینه میکند و شیردهی را مشاهده میکند. او همچنین هنگام بروز درد، چه چیزی باعث بهتر یا بدتر شدن آن میشود و جنبههایی از سلامت مادر که میتواند سرنخهایی در مورد علت درد باشد میپرسد.
حساسیت طبیعی نوک پستان
اگر در رابطه با حساسیت طبیعی نوک پستان احساس ناراحتی میکنید، به خاطر داشته باشید که این حساسیت معمولاً بعد از اولین مکیدن اولین شیردهی از بین میرود و بعد از یک یا دو هفته اول پرستاری متوقف میشود. اگر احساس میکنید که احساس سوزن سوزن شدن در شیر ناراحت کننده است، مطمئن باشید این ناراحتی در هفتههای اول شیردهی نیز برطرف میشود. در صورت نیاز میتوانید از استامینوفن استفاده کنید تا احساس درد کاهش یابد.
در اینجا مواردی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از آسیب نوک سینه انجام دهید:
بیاموزید که چگونه نوزاد خود را طوری قرار دهید که کودک بتواند به درستی به او چسبیده باشد.
سعی کنید نوک سینهها را خشک نگه دارید و بعد از تغذیه اجازه دهید تا در هوا خشک شوند.
از صابونهای تند یا شوینده برای سینه های خود استفاده نکنید.
از استفاده بیش از حد از پدهای سینه که دارای پشت پلاستیکی هستند خودداری کنید.
اگر دهان کودک دارای هرگونه ناهنجاری است، مطمئن شوید که در اسرع وقت به آنها رسیدگی کنید. به عنوان مثال، اگر نوزاد دارای زبان کراوات است، جراحی برای رهاسازی زبان باعث میشود که کودک به درستی چسبیده باشد.
اگر کودک سینه را گاز میگیرد، او را طوری قرار دهید که دهانش در حین تغذیه کاملاً باز باشد. این کار گاز گرفتن را سختتر میکند. همچنین، انگشت خود را بین نوک سینه و دهان کودک بچسبانید و او را گاز بگیرید و محکم “نه” بگویید. سپس نوزاد را در مکان امنی قرار دهید. کودک یاد میگیرد که گاز نگیرد.
انقباض عروق نوک سینه
انقباض عروق نوک سینه زمانی اتفاق میافتد که رگهای خونی در نوک سینه سفت شده و خون کافی از آن عبور نمیکند. مادران مبتلا به این مشکل میتوانند در پاسخ به سرماخوردگی، آسیب نوک سینه خود دچار درد، سوزش یا بیحسی شوند. هنگام برگشت خون، نوک سینهها میتوانند سفید یا آبی و سپس صورتی شوند.
یکی از راههای تشخیص تنگی عروق نوک سینه از سایر علل درد نوک سینه این است که میتوان آن را به طور پیش بینی شده در اثر سرما ایجاد کرد.
برای کنترل انقباض عروق نوک سینه، سعی کنید تمام بدن خود را گرم نگه دارید و لباس گرم بپوشید. همچنین در صورت امکان سعی کنید در شرایط گرم شیر بدهید. همچنین بهتر است از نیکوتین و کافئین اجتناب کنید زیرا میتوانند مشکل را بدتر کنند.
مجاری مسدود شده شیر
مجرای شیر بسته میتواند باعث ایجاد یک توده حساس یا دردناک روی سینه شود.
مواردی که میتواند منجر به بسته شدن مجرای شیر شود شامل تکنیک تغذیه نامناسب، پوشیدن لباس تنگ یا سوتین نامناسب، کاهش ناگهانی تغذیه، سوزش و عفونت است.
عفونت سینه
ورم پستان. ورم پستان یک التهاب سینه است که اغلب با تب (که ممکن است با داروهای ضد درد پوشانده شود)، درد عضلات و قرمزی همراه است. این بیماری همیشه ناشی از عفونت نیست، اما اکثر مردم آن را با عفونت مرتبط میدانند. ورم پستان میتواند در هر زمان در دوران شیردهی رخ دهد، اما بیشتر در شش هفته اول پس از زایمان شایع است.
ورم پستان در صورتی رخ میدهد که نوک سینهها آسیب ببینند یا سینهها برای مدت طولانی در حالت سفت باقی بمانند یا به درستی تخلیه نشوند. برای پیشگیری و درمان ورم پستان، کنترل این مشکلات مهم است.
ترشحات خونی از نوک سینه
برخی از زنان در روزهای اول تا هفتههای شیردهی ترشح خونین از نوک سینه دارند. این در بارداری اول شایعتر است. تصور میشود علت آن افزایش جریان خون در سینهها و مجاری است که هنگام شروع شیردهی اتفاق میافتد. رنگ شیر از صورتی تا قرمز متغیر است و به طور کلی ظرف چند روز برطرف میشود. زنانی که ترشحات خونی بیش از یک هفته دارند باید توسط پزشک خود ویزیت شوند.
تولید مازاد شیر مادر
برخی از مادران شیر بیش از حد تولید میکنند که به طور متناقض میتواند شیردهی را با مشکل مواجه کند. به طور کلی، تولید شیر با تقاضای نوزاد تعیین میشود، اما در این حالت، عرضه بیش از تقاضا است. این مشکل در اوایل شیردهی شروع میشود و بیشتر در زنانی که اولین فرزند خود را دارند شایع است.
در زنانی که شیر بیش از حد تولید میکنند، شتاب آنقدر زیاد است که باعث خفگی و سرفه نوزاد میشود و در تغذیه دچار مشکل میشود یا حتی برای محکم کردن نوک سینه گاز میگیرد. نوزادانی که مادرانشان شیر زیادی تولید میکنند میتوانند به سرعت وزن خود را افزایش دهند یا وزن بسیار کمی افزایش دهند زیرا نمیتوانند جریان شیر را کنترل کنند یا به دلیل عدم دریافت آخرین شیر در سینه، که بیشترین کالری را دارد.
اگر با تولید بیش از حد مشکل دارید، نگران نباشید. این مشکل معمولاً خود به خود برطرف میشود.
در اینجا مواردی وجود دارد که میتوانید برای مقابله با مازاد شیر مصرف کنید:
- کودک خود را به پشت تکیه دهید یا به پهلو بخوابید. این امر باعث کنترل بهتر جریان شیر به کودک میشود.
- از انگشتان خود برای کاهش جریان شیر استفاده کنید. سعی کنید قیچی را روی ناحیه آرئوی خود قرار دهید یا با پاشنه دست روی سینه خود فشار دهید تا جریان خون محدود شود.
- اجازه دهید کودک تغذیه خود را قطع کند و سپس آروغ او را بگیرید.
- از پمپاژ اجتناب کنید زیرا میتواند تولید شیر را بیشتر تحریک کند، اما میتوانید در ابتدای تغذیه کمی پمپاژ کنید تا مقداری از فشار را کاهش دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.