بیماری آسم
آسم یک بیماری طولانی مدت در ریه است. باعث میشود مجاری هوایی ملتهب و باریک شود. در نتیجه نفس کشیدن سخت میشود. آسم شدید میتواند در صحبت کردن یا تحرک داشتن مشکل ایجاد کند. آسم را یک بیماری تنفسی مزمن مینامند. نام دیگر این بیماری، آسم برونش میباشد. آسم یک بیماری جدی است که حدود 25 میلیون نفر در سال را مبتلا میکند و باعث می شود سالانه نزدیک به 1.6 میلیون ویزیت اورژانس انجام شود.
با درمان آسم میتوانید زندگی بهتری داشته باشید. با وجود بیماری آسم، ممکن است مجبور شوید اغلب به اورژانس مراجعه کنید یا در بیمارستان بمانید، که این میتواند زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهد.
علائم بیماری آسم
آسم با التهاب لولههای برونش، با ترشحات چسبناک اضافی در داخل لولههای برونش مشخص میشود.
انسداد راه هوایی. وقتی به طور معمولی نفس میکشید، نوارهای عضلانی اطراف مجاری تنفسی شل میشوند و هوا آزادانه حرکت میکند. اما وقتی آسم دارید، عضلات سفت میشوند. همچنین عبور هوا دشوارتر است. التهاب آسم باعث، قرمزی و تورم برونش در ریهها میشود. این التهاب میتواند به ریهها آسیب برساند. درمان این مسئله کلید مدیریت آسم در طولانی مدت است.
تحریک پذیری راه هوایی. افراد مبتلا به آسم دارای مجاری تنفسی حساسی هستند که معمولا بیش از حد واکنش نشان میدهند. علائم تحریک پذیری راه هوایی شامل:
- سرفه کردن، به خصوص شب یا صبح
- خس خس، صدای سوت هنگام نفس کشیدن
- تنگی نفس
- احساس سفتی، درد یا فشار در قفسه سینه
- مشکلات تنفسی باعث اختلال در خواب میشود.
حملات آسم
حمله آسم به اپیزودی گفته میشود که در آن نوارهای عضلانی اطراف مجاری تنفسی سفت شوند. این سفت شدن را برونکاسپاسم مینامند. در طول حمله، پوشش مجاری تنفسی متورم یا ملتهب میشود و سلولهای پوشاننده مجاری تنفسی مخاط بیشتر و ضخیمتر از حد طبیعی ایجاد میکنند.
افراد مبتلا به آسم علائم یکسانی ندارند. ممکن است همه این علائم را نداشته باشند یا در زمانهای مختلف علائم متفاوت باشد. حمله آسم متفاوت میباشد. ممکن است در یک حمله خفیف و در حمله دیگر شدید باشد.
برخی از افراد مبتلا به بیماری آسم ممکن است برای مدت طولانی علائمی مشاهده نکنند. برخی از افراد ممکن است هر روز با مشکل روبرو شوند. همچنین، بعضی از افراد ممکن است فقط در حین ورزش یا با عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی علائم آسم را مشاهده نمایند.
حملات خفیف آسم معمولاً شایعتر است. معمولاً طی چند دقیقه تا چند ساعت مجاری تنفسی باز میشود. حملات شدید کمتر شایع است اما طولانی تر است و بلافاصله به کمک پزشکی نیاز دارد.
نکته مهم این است که شناسایی و درمان حتی علائم خفیف آسم برای کمک در جلوگیری از وقایع شدید و کنترل بهتر آسم بسیار مهم است.
چه موقع به پزشک مراجعه کنید
اگر علائم جدی دارید از جمله:
- تنفس بسیار سریع
- صورت، لبها، یا ناخنهی کمرنگ یا به رنگ آبی درآیند.
- هنگام تنفس، پوست دندهها به سمت داخل کشیده شود.
- مشکل در تنفس، راه رفتن یا صحبت کردن
- علائمی که بعد از مصرف دارو بهتر نمیشوند.
- هنگام تنفس احساس خس خس سینه شدید داشته باشید.
- سرفه که متوقف نخواهد شد.
- درد یا فشار قفسه سینه
- سفت شدن عضلات گردن و قفسه سینه
- مشکل در صحبت کردن
- صورت رنگ پریده و عرق کرده
علائم اسپاسم برونش، التهاب و تولید مخاط باعث علائمی مانند مشکل تنفس، خس خس سینه، سرفه، تنگی نفس و ایجاد مشکلات در کارهای عادی روزمره میشود. حمله آسم میتواند به سرعت بدتر شود، بنابراین درمان فوری این علائم مهم است.
بدون درمان مناسب، با گذشت زمان، ممکن است نتوانید براحتی صحبت کنید و لبها، رنگ مایل به آبی پیدا کند. این تغییر رنگ، معروف به سیانوز، به این معنی است که اکسیژن کمتری در خون دارید. سیانوز ممکن است باعث از دست دادن هوشیاری شود.
چگونگی طبقه بندی آسم
پزشکان میزان بیماری آسم را با علائم آن رتبه بندی میکند:
آسم متناوب خفیف. علائم خفیف کمتر از دو بار در هفته است. علائم شب هنگام کمتر از دو بار در ماه است. تعداد کمی از حملات آسم.
آسم خفیف مداوم. علائم سه تا شش بار در هفته است. علائم شبانه سه تا چهار بار در ماه. حملات آسم ممکن است فعالیتهای روزانه را تحت تأثیر قرار دهد.
آسم مداوم متوسط . علائم روزانه آسم شامل حملات شبانه پنج بار یا بیشتر در ماه. علائم ممکن است فعالیتهای روزانه را تحت تأثیر قرار دهد.
آسم مداوم شدید. علائم در حال انجام هر دو روز و شب. در این مواقع بهتر است فعالیتهای خود را محدود کنید.
انواع بیماری آسم
آسم بزرگسالان
آسم میتواند از هر سنی شروع شود، اما در افراد زیر 40 سال شیوع بیشتری دارد.
وضعیت آسم این حملات طولانی مدت آسم در صورت استفاده از مواد برش دهنده برونش از بین نمیروند. آنها یک فوریت پزشکی هستند که بلافاصله به درمان نیاز دارند.
آسم در کودکان
علائم بیماری آسم ممکن است از یک قسمت به یک قسمت در یک کودک متفاوت باشد. مراقب مشکلاتی مانند:
- سرفه زیاد مخصوصاً هنگام بازی، شب یا خندیدن. این ممکن است تنها علامت باشد.
- انرژی کمتری یا مکث برای گرفتن نفس در حین بازی
- تنفس سریع یا کم عمق
- احساس درد در قفسه سینه
- صدای سوت هنگام تنفس
- تنگی نفس
- ضعف یا خستگی
انقباض برونش ناشی از ورزش
ممکن است این را به نام آسم ناشی از ورزش بشنوید. این در حین فعالیت بدنی، هنگامی که هوای خشکتری نسبت به آنچه در بدن است تنفس میکنید، و مجاری تنفسی باریک میشود، اتفاق میافتد.
همچنین میتواند بر افرادی که آسم ندارند نیز تأثیر بگذارد.چند دقیقه پس از شروع ورزش متوجه علائم خواهید شد و ممکن است 10 تا 15 دقیقه پس از توقف ادامه داشته باشند.
آسم آلرژیک
مواردی که باعث آلرژی میشوند. مانند گرد و غبار، گرده گل و شوره حیوانات خانگی، میتوانند باعث حملات آسم شوند.
آسم غیر آلرژیک
این نوع آسم در هوای شدید تشدید میشود. این میتواند گرمای تابستان یا سرمای زمستان باشد. همچنین ممکن است هنگام استرس یا سرماخوردگی خود را نشان دهد.
آسم شغلی
معمولاً افرادی که در اطراف بخارات شیمیایی، گرد و غبار یا سایر مواد تحریک کننده هوا کار میکنند، تأثیر میگذارد.
آسم ائوزینوفیل
این حالت آسم شدید با سطح بالایی از گلبولهای سفید خون به نام ائوزینوفیل مشخص میشود. این بیماری معمولاً بزرگسالان بین 35 تا 50 سال را درگیر میکند.
بیماری آسم ناشی از آسپرین
هنگام مصرف آسپرین، همراه با آبریزش بینی، عطسه، فشار سینوس و سرفه علائم آسم دارید. آسم نوع سرفه. برخلاف انواع دیگر، تنها علامت این نوع آسم سرفه طولانی مدت است.
علل و عوامل آسم
هنگامی که به آسم مبتلا هستید، راه های هوایی به ذرات موجود در هوا واکنش نشان میدهند. پزشکان این عوامل را آسم مینامند. آنها ممکن است علائم ایجاد کنند یا علائم را تشدید نماید. محرکهای رایج آسم عبارتند از:
- عفونتهایی مانند سینوزیت، سرماخوردگی و آنفولانزا
- آلرژی به گرده گل، کپک، موی حیوانات خانگی و ریزگردهای موجود در هوا
- مواد تحریک کننده. بوی شدید عطرها یا محلولهای تمیز کننده
- آلودگی هوا
- دود تنباکو
- فعالیت بدنی زیاد
- هوای سرد یا تغییر در هوا ، مانند دما یا رطوبت
- بیماری ریفلاکس معده (GERD)
- احساسات قوی مانند اضطراب ، خنده ، غم یا استرس
- داروهایی مانند آسپرین
درمان آسم
بسیاری از درمانهای آسم میتوانند علائم را کاهش دهند. پزشک ممکن است داروهایی تجویز نماید. در کنار مصرف دارو، رعایت یک سری اقدامات به کنترل علائم بیماری آسم کمک مینماید. از جمله:
داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل. افراد مبتلا به آسم باید مصرف غذاهای فرآوری شده را تا حد امکان محدود کنند تا احتمال بروز حملات آسمی به حداقل برسد.
حفظ تناسب اندام. معمولاً آسم در افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، شدت بیشتری دارد.
ترک سیگار و دخانیات. دودسیگار و دخانیات ریه را تحریک کرده و باعث تشدید علائم میشود.
ورزش و تمرینات بدنی. فعالیت بدنی میتواند باعث تحریک علائم شود، اما ورزش به صورت دائمی میتواند احتمال بروز مشکلات تنفسی را کم کند. تمرینات ایروبیک، به تسهیل تنفس کمک میکنند.
کنترل استرس. در بسیاری از موارد استرس میتواند باعث تشدید علائم شود. به همین خاطر، افراد مبتلا به بیماری آسم باید تا جایی که میتوانند استرس و اضطراب خود را کنترل کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.