بیماری پوستی پسوریازیس
لکههای پسوریازیس میتوانند از چند نقطه پوسته پوسته شدن مانند شوره گرفته تا فورانهای بزرگی که مناطق وسیعی را پوشاندهاند، متغیر باشند. شایعترین نواحی تحتانی کمر، آرنج، زانو پاها، کف پا، پوست سر، صورت و کف دست است.
اکثر انواع پسوریازیس چرخههایی را طی میکنند، ممکن است چند هفته یا ماه شعلهور شود. سپس برای مدتی فروکش میکنند یا حتی بهبود مییابند.
علائم و نشانههای پسوریازیس در افراد مختلف متفاوت میباشد. علائم و نشانههای رایج عبارتند از:
- لکههای قرمز پوست پوشیده از فلسهای ضخیم و نقرهای.
- نقاط کوچک پوسته پوسته شدن (معمولاً در کودکان دیده میشود.)
- پوست خشک و ترک خورده که ممکن است دچار خونریزی یا خارش شود.
- احساس خارش، سوزش یا درد
- ناخنهای ضخیم، شکاف دار یا برجسته
- مفاصل متورم و سفت
انواع پسوریازیس
پسوریازیس پلاکی باعث ایجاد لکههای پوستی (ضایعات) خشک، برجسته و قرمز میشود که با فلسهای نقرهای پوشانده شده است. پلاکها ممکن است خارش دار یا حساس باشند و ممکن است تعداد کمی یا زیاد باشد. این بیماری معمولاً در آرنج، زانو، کمر و پوست سر ظاهر میشوند.
ناخن
این بیماری میتواند ناخنهای دست و پا را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد گودی، رشد غیر طبیعی ناخن و تغییر رنگ شود. ناخنهای پسوریازیس ممکن است شل شده و از بستر ناخن جدا شوند (آنیکولیز). موارد شدید ممکن است باعث خرد شدن ناخن شود.
گوتات
این نوع در درجه اول بزرگسالان و کودکان جوان را تحت تأثیر قرار میدهد. معمولاً توسط عفونت باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی ایجاد میشود. این بیماری با ضایعات کوچک، قطرهای و پوسته پوسته شدن روی تنه، بازوها یا پاها مشخص میشود.
معکوس
این امر عمدتا چینهای پوست کشاله ران، باسن و سینه را تحت تاثیر قرار میدهد. پسوریازیس معکوس باعث ایجاد لکههای صافی از پوست قرمز میشود که با اصطکاک و تعریق بدتر میشود. عفونتهای قارچی ممکن است باعث ایجاد این نوع پسوریازیس شوند.
چرکی
این نوع نادر پسوریازیس باعث ایجاد ضایعات چرکی مشخص میشود که در لکههای گسترده (پسوریازیس چرکی عمومی) یا در نواحی کوچکتر کف دست یا کف پا ایجاد میشود.
اریترودرمیک
شایعترین نوع این بیماری میباشد. پسوریازیس اریترودرمیک می تواند تمام بدن را با یک بثورات قرمز رنگ و لایه بردار پوشانده که میتواند خارش یا سوزش شدیدی داشته باشد.
آرتریت پسوریاتیک آرتریت پسوریاتیک باعث تورم و مفاصل دردناک میشود که معمولاً برای آرتروز است. گاهی علائم مفصل اولین یا تنها علامت یا نشانه پسوریازیس است. و گاهی اوقات فقط تغییرات ناخن دیده میشود. علائم از خفیف تا شدید متغیر است و آرتریت پسوریاتیک میتواند هر مفصلی را تحت تأثیر قرار دهد. ممکن است باعث سفتی و آسیب پیشرونده مفصل شود که در جدیترین موارد ممکن است منجر به آسیب دائمی مفصل شود.
علل
تصور می شود که پسوریازیس یک مشکل سیستم ایمنی است که باعث می شود پوست با سرعت بیشتری از حالت عادی بازسازی شود. در رایج ترین نوع پسوریازیس که به پسوریازیس پلاکی معروف است ، این گردش سریع سلول ها منجر به ایجاد فلس و لکه های قرمز می شود.
دقیقاً آنچه باعث نقص سیستم ایمنی می شود کاملاً مشخص نیست. محققان معتقدند عوامل ژنتیکی و محیطی در این امر نقش دارند. شرایط مسری نیست.
عوامل تحریک کننده بیماری
بسیاری از افرادی که مستعد ابتلا به پسوریازیس هستند ممکن است سالها عاری از علائم باشند تا زمانی که بیماری توسط عوامل محیطی ایجاد شود. محرک های رایج پسوریازیس عبارتند از:
- عفونتهایی مانند استرپتوکوک گلو یا عفونتهای پوستی.
- آب و هوا، به ویژه شرایط سرد و خشک.
- آسیب به پوست، مانند بریدگی یا خراشیدگی، گزش حشره یا آفتاب سوختگی شدید.
- سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم
- مصرف زیاد الکل
- داروهای خاص – از جمله لیتیوم ، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا
- قطع سریع کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا سیستمیک
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.