کور رنگی چیست؟
کوررنگی یک بیماری اختلال ارثی است. در کوررنگی فرد قادر به تشخیص یک یا برخی رنگها نمیباشد. شبکهی چشم دارای سلولهای مخروطی ست. این سلولها دارای رنگدانههایی هستند. با پردازش صحیح رنگهای اولیه یعنی قرمز، سبز و آبی باعث دیدن طیف گستردهی رنگها در نتیجه باعث کور رنگی میشود.
شایعترین علت کوری رنگ، یک مشکل ارثی در تکوین یک یا چند مجموعه از سلولهای مخروطی چشم است که رنگ را حس می کنند.
در میان انسانها، مردان نسبت به زنان بیشتر به این عارضه دچار میشوند. زیرا ژنهای متداول در انواع کورنگها در کروموزوم X قرار دارند.
کوررنگی به طور معمول یک اختلال ژنتیکی ارثی است. این ماده معمولاً از جهش های موجود در کروموزوم X به ارث می رسد، اما نقشه برداری از ژنوم انسان نشان داده است که جهش های ایجاد کننده بسیاری وجود دارد. جهش هایی که می توانند باعث کوری رنگ شوند حداقل از 19 کروموزوم مختلف و 56 ژن مختلف نشات می گیرند.
کوررنگی درمانی ندارد. لنزهای ویژه ممکن است به افراد مبتلا به کوری رنگ قرمز-سبز در نور شدید کمک کنند. برنامه های تلفن همراه می توانند به افراد در شناسایی رنگ ها کمک کنند.
علائم و نشانههای ابتلا
بیشتر افراد که دچار کوررنگی هستند به جای دو رنگ بودن کامل، سه رنگی غیر عادی هستند. اگرچه توانایی آنها در جداسازی رنگ در این بعد کاهش می یابد. کوررنگی به ندرت به تک رنگی کامل اشاره دارد.
علل کور رنگی
کمبود بینایی رنگ را در کوری رنگ می توان به اکتسابی یا ارثی طبقه بندی کرد.
- اکتسابی: بیماری ها، داروها به عنوان مثال، هیدروکسی کلروکین و مواد شیمیایی مانند استایرن یا حلال های آلی ممکن است.
- وراثتی: سه نوع کمبود بینایی رنگی ارثی یا مادرزادی وجود دارد: تک رنگی، دو رنگی و سه رنگی غیر عادی.
تک رنگی، که به آن “کوری کامل رنگ” نیز گفته می شود، عدم توانایی تشخیص رنگ است. (و بنابراین فرد همه چیز را مانند اینکه در تلویزیون سیاه و سفید باشد مشاهده می کند.) ناشی از نقص یا عدم وجود مخروط. تک رنگی زمانی اتفاق می افتد که دو یا هر سه رنگدانه مخروط از بین رفته باشد.
برخی از بیماری های ارثی شناخته شده عبارتند از:
- دیستروفی مخروطی
- دیستروفی میله مخروطی
- آکروموپسی (که به آن تک رنگی میله ای ، دیستروفی ثابت مخروط یا سندرم اختلال عملکرد مخروط نیز گفته می شود)
- تک رنگ مخروطی آبی (تک رنگی مخروط آبی یا آکروماتوپسی مرتبط با X نیز نامیده می شود)
- آموروز مادرزادی لبر
- رتینیت پیگمنتوزا (در ابتدا میله ها را تحت تأثیر قرار می دهد. بعداً میتواند به مخروطها و در نتیجه کوری رنگ تبدیل شود.)
بیشتر آزمایشات بالینی برای شناسایی سریع دسته های کوری رنگ سریع، ساده طراحی شده اند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.