دلایل کاهش شنوایی حسی-عصبی
دلایل اختلال شنوایی، سه نوع اصلی را شامل میشود
- حسی
- عصبی
- رسانایی
سنسورینورال نوع رایج کم شنوایی است که تقریباً از هر 10 نفر مبتلا به کم شنوایی 9 نفر را درگیر میکند.
کاهش شنوایی حسی-عصبی
کاهش شنوایی حسی-عصبی به این معنی است که یا به سلولهای ریز موی گوش داخلی (معروف به استریوسیلیا) آسیب میرساند و یا به مسیرهای عصبی که از گوش داخلی به مغز منتهی میشود، آسیب میرساند. به طور معمول هر دو گوش را تحت تأثیر قرار میدهد. هنگامی که دچار کم شنوایی حسی-عصبی میشوید، تا آخر عمر این اختلال همراه فرد است. این اختلال میتواند خفیف، متوسط، شدید یا عمیق باشد.
چه عواملی باعث کاهش شنوایی حسی عصبی (SNHL) میشود؟
دلایل این نوع کاهش شنوایی به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند: اکتسابی یا مادرزادی.
اختلال شنوایی اکتسابی
اکتسابی به معنای کاهش شنوایی پس از تولد فرد است، معمولاً در اواخر زندگی.
علت این اختلال میتواند شامل موارد زیر باشد:
میانسالسی: یکی از شایعترین شرایط پیر شدن، کاهش شنوایی مربوط به سن است. از هر سه ایرانی در سنین 65-74 سال یک نفر را درگیر میکند. از آنجا که این نوع از دست دادن با گذشت زمان اتفاق میافتد، گاهی اوقات دشوار است که متوجه شوید.
سر و صدا: کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا (NIHL) میتواند در اثر قرار گرفتن در معرض یک صدای بلند، مانند انفجار یا شلیک با اسلحه، یا از صداهای بلندتر از 85 (دسی بل) برای مدت زمان طولانی ایجاد شود. اگر بعد از شرکت در یک کنسرت زنده یا بازی توپی مجبور شوید برای شنیدن صدا فریاد بزنید یا گوشهایتان زنگ بخورد، در این شرایط سلامت شنوایی در معرض خطر است.
بیماری و عفونت: عفونتهای ویروسی – از جمله سرخک، مننژیت و اوریون – میتوانند باعث کاهش شنوایی حسی عصبی شوند.
ضربه به سر یا صوت: آسیب به گوش داخلی نیز میتواند در اثر ضربه به سر یا قرار گرفتن در معرض صدای بسیار شدید مانند انفجار باشد. بسیاری از جانبازان به دلیل زمانی که در اطراف سلاحهای گرم، توپخانه و موتورهای جت صرف کردهاند، از کمشنوایی حسی عصبی رنج میبرند.
تومورها: نمونههایی از تومورهای شایع که میتوانند بر شنوایی تأثیر بگذارند شامل نوروم صوتی و کلستئاتوم، رشد غیرطبیعی پوست در گوش میانی است.
داروها: بیش از 200 دارو و مواد شیمیایی اتوتوکسیک هستند و یا به سلامت شنوایی آسیب میرسانند. برخی از مواردی که باعث آسیب دائمی میشوند شامل انواع خاصی از آنتی بیوتیکها، داروهای ضد التهاب و داروهای شیمی درمانی سرطان است.
تاثیر اختلال شنوایی حسی در شنوایی
کاهش شنوایی حسی هم بر بلندی صدا و هم بر وضوح صداهایی که میشنوید تأثیر میگذارد. همچنین ممکن است طیف کمتری از صداها را که برایتان راحت است تجربه کنید. صداهای معنی دار، نرم هستند، اما صداهای بلند خیلی زیاد بلند میشوند و ممکن است واقعاً گوش را آزار دهند.
کاهش شنوایی حسی میتواند بر تمام طیف شنوایی تأثیر بگذارد. برای افرادی که دچار کاهش شنوایی مربوط به سن هستند، معمولاً تجربه چیزی است که به عنوان کم شنوایی با فرکانس بالا شناخته میشود. در این صورت منجر به کاهش توانایی شنیدن صداهای بلند میشود.
بسیاری از افراد مبتلا به کم شنوایی حسی عصبی گزارش میدهند که میتوانند بشنوند اما برای درک گفتار تلاش میکنند. این امر به ویژه در صورت وجود نویز در پس زمینه صادق است. مقابله با آن ممکن است ناامیدکننده و طاقت فرسا باشد.
درمان کاهش شنوایی حسی-عصبی
در بیشتر مواقع، درمان توصیه شده سمعکهای برنامه ریزی شده برای کاهش شنوایی منحصر به فرد بیمار است. با تقویت همه اصوات به شنیدن بهتر کمک نخواهید کرد زیرا برخی از صداها همچنان تحریف میشوند. آزمایش و نصب مناسب بسیار حیاتی است.
در بعضی موارد – به خصوص اگر کاهش شنوایی شدید یا عمیق باشد – کاشت حلزون گوش ممکن است گزینه بهتری باشد.
اگر شک دارید که دچار اختلال شنوایی حسی-عصبی هستید، اولین قدم برای شنوایی بهتر، معاینه شنوایی دقیق از یک متخصص بهداشت صحیح شنوایی است. آنها میتوانند با شما همکاری کنند تا علت و میزان کاهش شنوایی را مشخص کنند. همچنین برنامهای جداگانه برای درمان آن تهیه کنند. برای یافتن متخصص شنوایی در کلینیکی در منطقه خود، به فهرست درمانگاه های بررسی شده توسط مصرف کننده مراجعه کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.