شوره سر
پوست و مو

علل ایجاد و درمان شوره سر

شوره سر

خارش پوست سر و پوسته پوسته شدن علائم بارز شوره سر است. همچنین ممکن است علائم دیگری مانند لکه‌های چرب پوست سر و گزگز پوست ایجاد کند.

از دلایل اصلی ایجاد شوره می‌توان به خشکی پوست، درماتیت سبورئیک، حساسیت به محصولات مو و رشد نوع خاصی از قارچ‌ها که در پوست زندگی می‌کنند، اشاره کرد.

به عبارت دیگر این بیماری باعث پوسته پوسته شدن پوست سر می‌شود و ممکن است باعث پوسته پوسته شدن قابل مشاهده روی لباس یا مو شود. در بعضی موارد، به دلیل عفونت قارچی یا پوست سر است. خشکی پوست سر زمانی اتفاق می‌افتد که پوست سر رطوبت کافی تولید یا نگه ندارد.

درک تفاوت بین شوره سر و خشکی پوست سر می تواند به انتخاب روش درمانی مناسب کمک کند.

دلایل ایجاد شوره و خشکی پوست سر

خشکی پوست سر

خشکی پوست سر زمانی اتفاق می‌افتد که پوست سر روغن کافی برای احساس چربی پوست نداشته باشد. مانند سایر اشکال خشکی پوست، این امر می‌تواند باعث خارش، پوسته پوسته شدن و تحریک شود. همچنین می‌تواند باعث خشک به نظر رسیدن مو شود. زیرا روغن پوست سر به حالت دادن مو کمک می‌کند.

افرادی که پوست خشک دارند بیشتر در معرض شوره سر هستند. این بدان معنی است که بسیاری از مواردی که باعث خشکی پوست می‌شوند نیز می‌توانند باعث خشکی پوست سر شوند از جمله:

  1. هوای خشک، به ویژه در ماه های زمستان
  2. شستشوی بیش از حد
  3. بیماری‌های پوستی مانند اگزما

شوره سر

پوست سر، مانند بقیه پوست، سلول‌های مرده پوست را از بین می‌برد. این مشکل پوستی هنگامی اتفاق می‌افتد که این روند سریع شود. پوسته‌های شوره در واقع سلول‌های پوستی مرده هستند. هرچه پوست سر مرده سریعتر ریخته شود، شوره سر بدتر می‌شود.

علل احتمالی شوره سر عبارتند از:

  • عفونت‌های قارچی پوست سر
  • روغن‌های ترشح شده توسط پوست سر
  • حساسیت به موادی مانند محصولات مو

این سه عامل ممکن است با هم کار کنند تا برخی از شوره‌ها بدتر شوند. به عنوان مثال، افرادی که دچار عفونت‌های قارچی پوست سر هستند ، در صورت داشتن پوست حساس یا پوست سر بسیار چرب، ممکن است دچار شوره سر بدتری شوند.

اکثر افراد قارچ‌هایی در پوست سر خود زندگی می‌کنند که مشکلی ایجاد نمی‌کند. با این حال، در افراد مبتلا به شوره، این قارچ باعث تحریک و پوسته پوسته شدن می‌شود. این تحریک ممکن است به دلیل نحوه تعامل قارچ با عوامل دیگر باشد.

علائم بیماری

افرادی که پوست سر خشک دارند ممکن است متوجه ریختن پوسته‌هایی از سر خود شوند. برخلاف پوسته‌های واقعی شوره سر، پوسته‌های مرتبط با پوست خشک تمایل به کوچکتر و سفیدتر شدن دارند.

پوسته‌های شوره بزرگتر هستند و ممکن است زرد رنگ باشند یا روغنی به نظر برسند. در حالی که هم شوره سر و هم پوست سر تمایل به رفت و آمد دارند، اما شوره سر ناشی از عفونت قارچی بدون درمان بهتر نمی‌شود. با این حال، خشکی پوست سر ممکن است با شامپو مخصوص تا حدی کنترل شود.

هر دو حالت می‌توانند باعث خارش و تحریک پوست سر شوند. اگر علائم شدید باشد، افراد مبتلا به هر دو بیماری ممکن است پوست سر خود را به قدری خراشیده کنند که قرمز شود یا زخم‌های کوچک ایجاد شود.

تفاوت شوره سر و خشکی پوست سر

تشخیص تفاوت شوره سر و خشکی پوست در اکثر افراد دشوار است. همچنین داشتن شوره سر و پوست سر خشک نیز ممکن است. به طور کلی، پوسته پوسته شدن بیشتر احتمال دارد:

  •  احساس چربی در پوست سر
  • احساس خارش شدید پوست سر حتی وقتی پوست سر احساس خشکی ندارد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

هم شوره سر و هم پوست سر خشک معمولاً در خانه قابل کنترل هستند. گاهی دلایل این دو مشکل ممکن است مشابه باشد. به عنوان مثال، پسوریازیس پوست سر باعث قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش می‌شود اما به دلیل اختلال خود ایمنی ایجاد می‌شود. نوعی شوره سر شدید به نام درماتیت سبورئیک می‌تواند باعث التهاب شدید و دردناک شود.

  • اگر علائم دیگری مانند قرمزی یا زخم وجود دارد
  • اگر درمان های خانگی مثر واقع نشوند
  • در صورت وجود زخم های باز روی سر یا صورت

افراد مبتلا به اختلالات خود ایمنی و بیماری‌های مزمن قبل از درمان شوره سر باید با پزشک خود صحبت کنند. علائمی که شبیه شوره سر هستند ممکن است به دلیل بیماری دیگری باشد و ضعف سیستم ایمنی بدن احتمال بدتر شدن وضعیت پوست سر را افزایش می‌دهد.

درمان شوره سر

بیشتر موارد شوره سر به راحتی در خانه قابل درمان است. مبتلایان به این عارضه پوستی باید سر خود را با شامپوی ضد شوره به طور منظم شامپو کنند. این می‌تواند بسیاری از دلایل اصلی ایجاد شوره سر، از جمله عفونت‌های قارچی جزئی را درمان کند.

بیشتر شامپوهای شوره سر حاوی پیریتیون هستند و انواع مختلفی از شامپوهای ضد شوره به صورت آنلاین در دسترس هستند.

گزینه دیگر برای درمان این مشکل، شامپوی تار زغال سنگ است. با این حال، این شامپو ممکن است رنگ موهای روشن را تغییر دهد. بنابراین افرادی که موهای بلوند یا خاکستری دارند ممکن است گزینه دیگری را ترجیح دهند.

شامپوی شوره سر می‌تواند بوی تندی داشته باشد. برخی از افراد ممکن است تمایل داشته باشند که بین شامپوی شوره و شامپوی سنتی جایگزین شوند، یا بلافاصله پس از درمان با شامپوی مناسب، موهایشان را با شامپوی دیگری شامپو کنند.

افرادی که درمان‌های طبیعی را ترجیح می‌دهند یا بوی شامپوی شوره سر را دوست ندارند، ممکن است مایل باشند شامپوی روغن درخت چای را امتحان کنند. روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی است. شامپوی روغن چای 5 درصد می‌تواند این مشکل را بدون ایجاد عوارض جانبی جدی درمان کند. با این وجود، فقدان تحقیقات اخیر برای تأیید این ادعا وجود دارد.

جلوگیری از بیماری

درمان شوره سر در خانه با شامپو ضد شوره قابل درمان است. این ایده که بهداشت نامناسب باعث ایجاد شوره می‌شود یک افسانه است. با این وجود طولانی مدت شامپو نکردن مو ممکن است شوره سر را بیشتر نمایان کند.

از آنجا که محققان به طور کامل نمی‌دانند که چه عواملی باعث ایجاد شوره می شوند ، مشخص نیست که می‌توان از بروز آن جلوگیری کرد.

در بیشتر افراد، شوره سر یک بیماری مزمن است که تمایل به برطرف شدن و سپس بازگشت دارد. در حالی که برخی از مردم تصور می‌کنند که تغییر سبک زندگی علائم آنها را بهبود می‌بخشد.

جلوگیری از خشکی پوست سر ممکن است توسط:

  1. استفاده از شامپوهای تحریک کننده کمتر
  2. استفاده از شامپوی مرطوب کننده
  3. تغییر دادن شامپو نرم کننده
  4. شستن موها را به دفعات کمتر انجام دهید
  5. استفاده از مرطوب کننده برای جلوگیری از خشک شدن پوست
  6. نوشیدن آب بیشتر

دلیل بوجود آمدن این مشکل برای بسیاری از پزشکان رمز و راز باقی مانده است که نمی‌دانند چگونه قارچی که روی سر یک فرد بی ضرر است می‌تواند باعث ایجاد شوره سر شدید در شخص دیگر شود. هیچ گونه تضمینی در مورد درمان شوره وجود ندارد. به هیچ وجه نمی توان پیش بینی کرد که چه کسانی دچار شوره سر می شوند، یا شدت آن چقدر است.

شوره سر و خشکی پوست هر دو آزار دهنده هستند اما مضر نیستند. با درمان خانگی، آنها معمولاً از بین می‌روند.

مراقبت از مو یک انتخاب کاملاً شخصی است. به ندرت یک دلیل پزشکی برای شستن مو وجود دارد. بنابراین تصمیم در مورد شستشوی مرتب مو به نوع موی فرد، بافت پوست سر، میزان چربی مو و ترجیح شخصی بستگی دارد.

برای بعضی از افراد، شستشوی بیش از حد مکرر باعث آسیب دیدگی موها و احساس خشکی پوست سر می‌شود. برای دیگران، شستشوی غیر مکرر می‌تواند موها را چرب و بی‌روح نشان دهد.

تعداد فعات شامپو کردن استاندارد

برای بیشتر افراد، شامپو زدن موها برای سلامتی لازم نیست. فقط چند بار در هفته شستن مو با آب باعث پاک شدن بیشتر آلودگی‌ها و بقایای آن می‌شود. تصمیم در مورد شستشوی مرتب مو تصمیمی آرایشی و بهداشتی بر اساس اولویت شخصی است.

بافت مو

نوع بافت مو در شستن مو موثر است. افرادی که موهایشان خیلی خشک است نیازی به شستن روزانه موهای خود و حتی یک روز در میان ندارند. در عوض، شستن کمتر مو باعث حفظ روغن‌های طبیعی پوست سر و مرطوب نگه داشتن مو می‌شود.

شستن موهای خشک به صورت هفتگی یا حتی هر هفته ممکن است برای افرادی که موهایشان خیلی خشک است کافی باشد.

وضعیت پوست سر

وضعیت پوست سر فرد همچنین بر وضعیت موهای او تأثیر می‌گذارد. افرادی که پوست سرشان خیلی خشک است تمایل ندارند به اندازه کافی سبوم تولید کنند. شستن کمتر مو می‌تواند به سلامت پوست سر کمک کند، از خارش و پوسته پوسته شدن جلوگیری کرده و مو را نرم و براق نگه دارد.

افرادی که دارای پوست سر بسیار چربی هستند ممکن است دچار آکنه در پوست سر یا در امتداد خط مو شوند و ممکن است برای تمیز نگاه داشتن موهای خود نیاز به شستشوی مکرر موهای خود داشته باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :