تومور استخوان
ارتوپدی

تومور استخوان

تومور استخوان چیست؟

وقتی سلول‌ها به طور غیر طبیعی و غیرقابل کنترل تقسیم می‌شوند، می‌توانند توده یا توده‌ای از بافت را تشکیل دهند. به این توده تومور گفته می‌شود. استخوان نیز مانند سایر بخش‌های بدن می‌تواند دچار تومور استخوان شود. با رشد تومور، بافت غیر طبیعی می‌تواند بافت سالم را جابجا کند. تومورها می‌توانند خوش خیم یا بدخیم باشند.

تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند. نوع خوش خیم تومور استخوان معمولاً در جای خود باقی می‌ماند و کشنده نیست. تومورهای خوش خیم می‌توانند رشد کنند و می‌توانند بافت استخوانی سالم را فشرده کرده و باعث مشکلات بعدی شوند.

انواع تومورهای خوش خیم

استئوکندروما

تومورهای خوش خیم بیشتر از تومورهای بدخیم هستند. شایع ترین نوع تومور خوش خیم استخوان، استئوکندروما است. این نوع بین 35 تا 40 درصد از کل تومورهای خوش خیم استخوان را تشکیل می‌دهد. استئوکندروما در نوجوانان ایجاد می‌شود.

فیبروم تک مجلسی

فیبروما فاقد انحلال، یک کیست ساده استخوانی است. این بیماری معمولاً در پا‌ها دیده می‌شود و بیشتر در کودکان و نوجوانان رایج است.

تومورهای سلول غول‌پیکر

گاهی تومور استخوان به طور تهاجمی رشد می‌کند. که به آن سلول غول‌پیکر گفته می‌شود. این نوع از تومور استخوان در بزرگسالان بروز می‌کنند. آنها در انتهای استخوان یافت می‌شوند و در میزان رشد (عملکرد صفحه رشد) تاثیر ندارند. این تومورها بسیار نادر هستند.

آنکوندروما

آنکوندروما کیست غضروفی است که در داخل مغز استخوان رشد می‌کند. در سنین کودکان شروع می‌شود و در بزرگسالان ادامه می‌یابد. آنکوندروما در دست و پا و همچنین استخوان‌های بلند بازو و ران ایجاد می‌شود.

دیسپلازی الیافی

دیسپلازی الیافی جهش ژنی است که استخوان‌ها را فیبر و در برابر شکستگی آسیب پذیر می‌کند. در بلند مدت باعث تومور استخوان می‌شود.

کیست استخوان آنوریسم

کیست آنوریسم استخوان نوعی اختلال در رگ‌های خونی است که از مغز استخوان شروع می‌شود. به سرعت رشد می‌کند و می‌تواند مخرب باشد زیرا بر صفحات رشد تأثیر می‌گذارد. این نوع از تومور استخوان می‌تواند بر ظاهر اندام فرد تاثیرگذار باشد.

انواع تومورهای بدخیم

همچنین انواع مختلفی از سرطان وجود دارد که تومور استخوان تولید می‌کند.

استئو سارکوما

استئوساركوم كه بيشتر در كودكان و نوجوانان اتفاق مي‌افتد، دومين نوع شايع سرطان استخوان است. این حالت معمولاً در اطراف ران، شانه یا زانو ایجاد می‌شود. این نوع از تومور استخوان به سرعت رشد می‌کند و تمایل دارد به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد.

خانواده تومورهای سارکوم یوینگ

خانواده تومورهای سارکوم نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما این تومور استخوان گاهی اوقات می‌تواند کودکان 5 ساله را نیز تحت تأثیر قرار دهد. این نوع سرطان استخوان معمولاً در پاها، لگن، ستون فقرات، دنده‌ها، بازوها و جمجمه خود را نشان می‌دهد.

کندروسارکوم

افراد میانسال و افراد مسن بیشتر از سایر گروه‌های سنی دچار کندروسارکوما می‌شوند. این نوع سرطان استخوان معمولاً در شانه‌ها و لگن ایجاد می‌شود.

سرطان ثانویه استخوان

اصطلاح “سرطان ثانویه استخوان” به این معنی است که سرطان از جایی دیگر در بدن شروع شده و سپس به استخوان گسترش می‌یابد. معمولاً افراد مسن را درگیر می‌کند.

انواع سرطانی که استخوان‌ها را درگیر می‌کند عبارت است از

  • کلیه
  • پستان
  • پروستات
  • ریه (به ویژه استئوسارکوم)
  • غده تیروئید.

شناخت علائم بلقوه تومورهای استخوان

درد مبهم در استخوان مبتلاترین علائم شایع سرطان استخوان است. درد به صورت گاه به گاه شروع می‌شود و سپس شدید و مداوم می شود.

ممکن است دردی نداشته باشید، اما متوجه توده جدیدی از بافت در برخی از قسمت‌های بدن خود خواهید شد. تومورها همچنین می‌توانند باعث تعریق شبانه، تب یا هر دو شوند.

تومورهای خوش خیم استخوان چگونه درمان می‌شوند؟

اگر تومور خوش خیم باشد، ممکن است نیاز به عمل داشته یا نداشته باشد. بعضی اوقات پزشکان فقط تومورهای خوش خیم استخوان را تحت نظر دارند تا ببینند آیا با گذشت زمان تغییر می‌کنند یا خیر. این امر مستلزم بازگشت دوره ای اشعه ایکس است.

تومورهای استخوانی می‌توانند رشد کنند، ثابت بمانند یا در نهایت ناپدید شوند. احتمال از بین رفتن تومورهای استخوانی در کودکان با بالغ شدن بیشتر است.

تومورهای بدخیم استخوان چگونه درمان میشوند؟

اگر تومور بدخیم باشد، درمان به نوع سرطان استخوان و شیوع آن بستگی دارد. اگر سلول‌های سرطانی محدود به تومور و ناحیه نزدیک آن باشند، به این مرحله محلی می‌گویند. در مرحله متاستاز، سلول‌های سرطانی در حال حاضر به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته‌اند. این امر درمان سرطان را دشوارتر می‌کند.

جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی عمده‌ترین راهکارهای درمان سرطان هستند.

عمل جراحی

سرطان استخوان معمولاً با جراحی درمان می‌شود. در جراحی، کل تومور برداشته می‌شود. جراح با دقت حاشیه تومور را بررسی می‌کند تا مطمئن شود پس از جراحی هیچ سلول سرطانی باقی نمانده است.

اگر سرطان استخوان در بازو یا پا باشد، ممکن است جراح از جراحی نجات اندام استفاده کند. این بدان معنی است که در حالی که سلول‌های سرطانی برداشته می‌شوند، تاندون‌ها، عضلات، رگ‌های خونی و اعصاب در امان می‌مانند. جراح استخوان سرطانی را با یک ایمپلنت فلزی جایگزین می‌کند.

بهبودی از درمان تومور استخوان

 تا زمانی که بهبود می‌یابید بهتر است با پزشک در تماس باشید. برای اطمینان از از بین رفتن کل تومور و عدم بازگشت آن، انجام پرتوهای ایکس و آزمایش خون لازم است. ممکن است لازم باشد هر چند ماه یکبار آزمایش‌های پیگیری انجام دهید.

سرعت بهبودی به نوع تومور استخوانی، بزرگی و محل قرارگیری آن بستگی دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :