آنوریسم آئورت شکمی
تخصص داخلی

آنوریسم آئورت شکمی یا بزرگ شدن موضعی آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی (AAA) بزرگ شدن موضعی آئورت شکمی است. به طوری که قطر آن بیشتر از 3 سانتی متر یا بیش از 50٪ بزرگتر از حد طبیعی است. این بیماری معمولاً هیچ علامتی ندارد، مگر در هنگام پاره شدن. گاهی اوقات ممکن است درد در ناحیه شکم، کمر یا پا ایجاد شود. آنوریسم بزرگ گاهی با فشار دادن شکم احساس می‌شود. پارگی ممکن است منجر به درد در شکم یا کمر، فشار خون پایین یا از دست دادن هوشیاری شود و اغلب ممکن است تهدید کننده زندگی باشد.

این بیماری معمولاً در افراد بالای 50 سال، در مردان و در افرادی که سابقه خانوادگی دارند رخ می‌دهد. عوامل خطر اضافی شامل سیگار کشیدن، فشار خون بالا و سایر بیماری‌های قلبی یا عروقی است. شرایط ژنتیکی با افزایش خطر شامل سندرم مارفان و سندرم Ehlers-Danlos است. حدود 85٪ در زیر کلیه‌ها اتفاق می‌افتد و بقیه در سطح یا بالاتر از کلیه‌ها هستند. غربالگری با سونوگرافی شکم برای مردان بین 65 تا 75 سال با سابقه سیگار کشیدن توصیه می‌شود. پس از یافتن آنوریسم، سونوگرافی بیشتر به طور منظم انجام می شود.

2-8٪ آنوریسم آئورت شکمی مردان بالای 65 سال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. نرخ در میان زنان یک چهارم بالاتر است. در کسانی که دارای آنوریسم کمتر از 5.5 سانتی متر هستند، احتمال پارگی در سال کمتر از 1٪ است. در بین کسانی که آنوریسم بین 5.5 تا 7 سانتی متر دارند، خطر حدود 10٪ است. در حالی که برای کسانی که آنوریسم بیش از 7 سانتی متر دارند، خطر حدود 33٪ است. در صورت پارگی، میزان مرگ و میر 85 تا 90 درصد است.

علائم و نشانه‌ها

  • محل آنوریسم آئورت شکمی

اکثریت قریب به اتفاق آنوریسم بدون علامت است. با این حال، با گسترش آنوریسم آئورت شکمی، ممکن است دردناک شده و منجر به احساس ضربان قلب در شکم یا احساس درد در قفسه سینه، کمر یا کیسه بیضه شود.

  • علائم و نشانه‌های پارگی AAA ممکن است شامل درد شدید در کمر، پهلو، شکم یا کشاله ران باشد.

توده‌ای که با ضربان قلب تپش می‌یابد نیز ممکن است احساس شود. خونریزی می‌تواند منجر به شوک هیپوولمیک با فشار خون پایین و ضربان قلب سریع شود. این ممکن است منجر به خاموش شدن کوتاه شود. خونریزی می‌تواند به صورت خلفی یا داخل حفره شکم باشد. پارگی همچنین می‌تواند ارتباطی بین آئورت و روده یا ورید اجوف تحتانی ایجاد کند. اکیموز پهلو (ظاهر کبودی) نشانه خونریزی خلفی صفاقی است و به آن علامت گری ترنر نیز گفته می‌شود.

  • استعمال دخانیات

بیش از 90٪ افرادی که به آنوریسم آئورت شکمی مبتلا می‌شوند در دوره‌ای از زندگی خود سیگار کشیده‌اند.

  • الکل و فشار خون بالا

التهاب ناشی از استفاده طولانی مدت از الکل و اثرات فشار خون منجر به بواسیر، واریس مری و سایر بیماری‌ها می‌شود، همچنین به عنوان یک علت طولانی مدت AAA در نظر گرفته می‌شود.

  • تأثیرات ژنتیکی

تأثیر عوامل ژنتیکی زیاد است. با خطر 20-30٪. میزان شیوع خانوادگی بالا در افراد مرد بسیار قابل توجه است. فرضیه‌های زیادی در مورد اختلال دقیق ژنتیکی وجود دارد که می‌تواند باعث بروز بالاتر AAA در بین اعضای مرد خانواده‌های آسیب دیده شود.

  • تصلب شرایین

مدت‌ها بود که AAA ناشی از تصلب شرایین قلمداد می‌شد، زیرا دیواره‌های AAA غالباً یک بار تصلب شرایین دارند. با این حال، نمی‌توان از این فرضیه برای توضیح نقص اولیه و ایجاد انسداد، که در روند مشاهده می‌شود، استفاده کرد.

  • سایر علل ایجاد AAA عبارتند از: عفونت، تروما، آرتریت و نکروز داخلی کیستیک.

عوارض آنوریسم آئورت شکمی

این عوارض شامل پارگی، آمبولیزاسیون محیطی، انسداد حاد آئورت و آئورتوکاوال (بین آئورت و ورید اجوف تحتانی) یا فیستول آئورتودودنال (بین آئورت و دوازدهه) است. در معاینه فیزیکی، یک توده شکمی قابل لمس و ضربان دار قابل مشاهده است.

تشخیص بیماری

آنوریسم آئورت شکمی معمولاً با معاینه فیزیکی، سونوگرافی شکم یا سی تی اسکن تشخیص داده می‌شود. رادیوگرافی شکم ساده ممکن است رئوس مطالب آنوریسم را هنگام دیواره شدن آن نشان دهد. با این حال، رئوس مطالب در Xray در کمتر از نیمی از آنوریسم قابل مشاهده است. از سونوگرافی برای غربالگری آنوریسم و ​​تعیین اندازه هر موجود استفاده می‌شود. علاوه بر این، مایع صفاقی آزاد را می‌توان تشخیص داد. غیر تهاجمی و حساس است. وجود گاز روده یا چاقی ممکن است مفید بودن آن را محدود کند. سی تی اسکن تقریباً 100٪ حساسیت برای آنوریسم دارد و همچنین در برنامه‌ریزی قبل از عمل، جزئیات آناتومی و امکان ترمیم اندوواسکولار نیز مفید است. در صورت پارگی مشکوک، همچنین می‌تواند مایع رتروپریتونئال را با اطمینان تشخیص دهد. روش‌های جایگزین که معمولاً برای تجسم آنوریسم استفاده می‌شود شامل MRI و آنژیوگرافی است.

اگر کشش در هر منطقه از مقاومت دیواره محلی بیشتر شود، آنوریسم پاره می‌شود. در نتیجه، اوج تنش دیواره (PWS) و اوج خطر پارگی دیواره (PWRR) مشخص شده است که پارامترهای قابل اطمینان‌تری نسبت به قطر برای ارزیابی خطر پارگی AAA هستند. نرم افزار پزشکی امکان محاسبه این شاخص‌های خطر پارگی را از داده‌های استاندارد CT بالینی فراهم می‌کند و تشخیص خطر پارگی AAA مخصوص بیمار را فراهم می‌کند. نشان داده شده است که این نوع روش بیومکانیکی به طور دقیق محل پارگی AAA را پیش بینی می‌کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات و تجهیزات پزشکی و دندان پزشکی می توانید به سایت آرشیدا طب و یا اینستاگرام مجموعه مراجعه فرمایید.

نظر خود را بیان کنید :